Speváčka Júlia Kozáková vydala v sobotu 12. februára svoj debutový album s názvom Manuša, na ktorom interpretuje rómske tradičné piesne v sprievode cimbalovej hudby. Na spoluprácu si pozvala jedných z najlepších súčasných muzikantov v tomto žánri.


Charizmatická speváčka vystpovala s viacerými world music a jazzovými zoskupeniam, ako Sole, O Gadže Bašaven či Velvet Case. Momentálne tiež dokončuje štúdium hudby na SOAS University of London. Vďaka dlhoročnej spolupráci s Idou Kelarovou si ako členka zboru Čhavorenge vytvorila vzťah k rómskej kultúre. Tento vzťah je natoľko silný, že sa rozhodla jej debutový album venovať rómskej tradičnej hudbe.

Repertoár a hudobná dramaturgia albumu sú veľmi pestré. O kvalitný inštrumentálny doprovod sa postarala cimbalová hudba v obsadení Viliam Didiáš (husle), Ľubomír Gašpar (cimbal), Vojtech "Bélu" Botoš (viola), Ján Rigó (kontrabas). Hudobným hosťom na albumu je gitarista Zsolt Varady. Album nahral a vydáva Tonstudio Rajchman.


"Manuša znamená v rómskom jazyku ľudia. Predkovia Rómov nám zanechali piesne na vytvorenie tohto albumu. Napísané životom a potvrdené mnohými generáciami. Poklad. Ľudia sme aj my všetci bez ohľadu na pôvod či farbu pleti. Žijeme spolu na jednej Zemi a máme mnoho inakostí a zvláštností, ktorými sa môžeme vzájomne obohacovať. A tak sa stalo aj mne, človeku bez rómskych koreňov, že ma na mojej ceste obohacujú rómske tradičné piesne. Očaruje ma ich hĺbka, jednoduchosť a nespútanosť. Učia ma, že smútok je rovnako krásny a potrebný ako radosť. Tieto piesne som prijala do svojho života, a preto sú už aj mojou súčasťou. Citlivo, s láskou a rešpektom, si ich dovoľujem interpretovať na mojom prvom albume," uvádza Júlia Kozáková v booklete albumu Manuša.

Od 12. februára je album dostupný vo viacerých e-shopoch na fyzický aj digitálny predaj. Nahratie albumu podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Bratislavský samosprávny kraj.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Júlia Kozáková.