V marci sa okrem dlhších dní a krajšieho počasia môžeme tešiť aj zo zaujímavých noviniek. V ostatných dňoch novú hudbu predstavili The Knife, Major Lazer, Hyetal, James Blake, Hanssen, či Tokyo Prose. U niektorých sú zaujímavé už len plány - platí to aj pre spojenie Richieho Hawtina s Deadmau5, nad ktorým mnohí podozrivo zdvíhajú obočie.

Švédska dvojica The Knife 8. marca zverejnila videoklip k singlu A Tooth For An Eye z nadchádzajúceho tretieho albumu Shaking The Habitual, ktorý vyjde v apríli. Videoklip režírovali Roxy Farhat a Kakan Hermansson a odohráva sa v školskej telocvični, kde skupinka mužov tancuje pod vedením mladého dievčaťa. Shaking The Habitual prichádza takmer 7 rokov po poslednom albume kapely Silent Shout a objaví sa na ňom aj Shannon Funchess z kapely Light Asylum. Speváčka The Knife Karin Dreijer Andersson medzitým stihla so sólovým projektom Fever Ray v roku 2009 vydať eponymný album a o rok neskôr zložili s bratom Olofom Dreijerom hudbu pre Darwinom inšpirovanú elektro-operu Tomorrow, In A Year v podaní dánskeho divadla Hotel Pro Forma. Elektronika Škandinávcom proste ide. (mi) 


James Blake zverejnil skladbu Digital Lion, na ktorej spolupracoval s jednou z najväčších legiend medzi hudobnými producentami - Brianom Enom. Jemné pohladenie z úvodu piesne postupne prerastá do hypnotického pulzujúceho bítu, ktorý vrcholí s krásnymi harmóniami navrstvených vokálov. Po tejto ochutnávke sa na album Overgrown tešíme ešte viac... A to sme si po zverejnení prvého singla a videoklipu Retrograde mysleli, že sa viac tešiť nedá. (pm)

James Blake + Brian Eno - Digital Lion

Americký producent menom Hanssen nie je na undergroundovej scéne žiadnym nováčikom. Spolu s Daveom Pezznerom tvoril pod spoločným menom Jacob London, remixoval tracky známej kapely Lusine, a samozrejme vydal aj mnoho vlastných a úspešných trackov a remixov. Hanssenova produkcia nie je celkom ani techno ani synthpop ale ponúka niečo z mnohých elektronických žánrov, čo dáva jeho hudbe správny šmrnc. Nedávno vydal novinku The Programme EP, z ktorého ponúka hlavný track Azur nielen na vypočutie ale aj na bezplatné stiahnutie. Hanssen v ňom naservíroval nádherné syntetizátory podčiarknuté energickým beatom ako aj funky gitarou, ktorá dodáva tracku dušu. (ml)

Hanssen - Azur

Britský producent David Hilali, ktorý vystupuje pod menom Dauwd, vydal v pondelok nové EP Heat Division. Čerstvá novinka vyšla na dvoch známych labeloch Pictures Music a Ghostly International. Jeho aktuálny sound si vychutnáte v štyroch trackoch. Dauwd sa v minulosti venoval hlavne hudobnej tvorbe v štýle uk garage, nová nahrávka však viac smeruje k žánrom techno a house. Stavia na "deprimujúcich" melódiách a starostlivo vyselektovaných zvukoch. Ako sám uviedol, pri svojej tvorbe dáva veľký dôraz na rytmus, melódiu a estetickosť. Ako ukážku sme vybrali singel And. (dt)

Dauwd - And

Prvý apríl ešte nebol, však? Jeden z otcov minimal techna Richie Hawtin a hviezda súčasnej elektronickej hudby pre masy klubových panicov a panien Deadmau5 vraj budú spolupracovať na novom techno tracku s minimalistickým zvukom. Ako informuje FACT, dvojica sa predtým ukáže v spoločnom vystúpení na prestížnom festivale SXSW v texaskom Austine, kde budú tiež diskutovať o svojich hudobných kariérach, technologických inováciách v hudbe a vplyve sociálnych sietí na hudobný priemysel. (pm)

Bristolský producent David Corney alias Hyetal oznámil podrobnosti o svojom novom albume Modern Worship, ktorý vyjde v máji na značke True Panther Sounds. Nasledovník skvelého debutu Broadcast (2009) bude obsahovať aj tri skladby, ktoré Corney napísal spoločne so spevákom menom Gwilym Gold. "Keď pracujem na nových trackoch, predstavujem si vizuály, ktoré by ich mohli sprevádzať. Broadcast bol pre mňa hlavne o obrovských sklenených a kovových štruktúrach, o ozvenách prázdneho veľkomesta, väčšina z neho sa spájala s obrazom noci. Modern Worship je skôr ako pohľad na toto mesto z okolitej púšte ponorenej do červenej hmly s občasnými výletmi na pobrežie," hovorí o svojej novinke talentovaný producent. Jeho slová sú zaujímavé, hudba takisto. Ochutnávkou albumu je skladba Northwest Passage. Tracklist si pozrite TU. (pm)

Hyetal - Northwest Passage

Onedlho ubehne presne 10 rokov, odkedy label Buzzin' Fly Records vypustil do sveta veľmi úspešný track Holding On, ktorý má na svedomí jeho zakladateľ Ben Watt. Aktuálne sa rozhodol, že toto vydavateľstvo už nebude vydávať novú hudbu, čo je veľká škoda, no fanúšikovia hudby, ktorá na ňom počas rokov vyšla, si prídu na svoje aspoň opätovným vydaním klasík. Prvým návratom do minulosti je kompilácia s názvom Buzzin' Fly Anthology, Vol 1., 2003-2004, ktorá vyjde 22. apríla. Možno si pri počúvaní spomeniete na časy, keď sa spomínaný klubový hit hrával na párty v rôznych remixoch, teraz ho dokonca label ponúka v limitovanom čase aj na bezplatné stiahnutie priamo z prehrávača, tak neváhajte. Tento nesmrteľný track za to určite stojí. (ml, pm)

Ben Watt - Holding On

Veterán drum&bassu, DJ a producent Goldie, vydal dlho plánovanú kompiláciu The Alchemist: The Best of 1992-2012. Rozsiahlu zbierku jeho výnimočného diela nájdete na jeho labeli Metalheadz. Kompilácia je rozdelená na tri časti, pričom Goldie sa pri výbere skladieb sústredil najmä na vlastnú produkciu. Prvá časť obsahuje single, ktoré Goldie vydával pod aliasom Rufige Kru a mapuje začiatky jeho rozmanitej hudobnej tvorby. V druhej časti nájdete tracky, na ktorých spolupracoval so spevákmi ako Natalie Duncan, Natalie Williams, Diane Charlemagne a ďalšími. Tretia časť je plná remixov, podieľali sa na nich známi producenti ako Doc Scott, Grooverider, Alix Perez, Sabre, D-Bridge a iní. Z množstva trackov sme vybrali Goldieho remix skladby Isobel od Björk. (dt)


Prominentná postava londýnskej elektronickej scény Four Tet na svojom Soundcloude ponúka na vypočutie remix singla Suit & Tie od Justina Timberlakea. Viac hovoriť netreba, počúvajte. Prípadne si aj prečítajte prvé dojmy z posluchu Timberlakeovho albumu, nájdu sa na ňom aj kúsky, ktoré potešia fanúšikov kvalitnej elektroniky (hlasujem za Don't Hold The Wall a Blue Ocean Floor). (pm)

Justin Timberlake - Suit & Tie (Four Tet remix)

Kanadské elektronické trio Austra vydá 17. júna na labeli Domino druhý album Olympia. Skupina, nazvaná podľa bohyne svetla z litovskej mytológie, o novom albume tvrdí, že bude textovo autobiografickejší a podieľalo sa na ňom viac hudobníkov, ako na debute Feel It Break z roku 2011. Texty z pera speváčky Katie Stelmanis a vokalistky Sari Lightman sú "temné", ale je to podľa nich predovšetkým tanečný album. Producentsky na ňom spolupracovali Mike Haliechuk z Fucked Up a Damian Taylor, ktorý má na konte kolaborácie s hviezdami ako Björk či the The Killers. Vypočujte si prvý track z Olympie s názvom Home. (mi)

Austra - Home

Švédsky DJ a producent Jonas Rathsman debutoval v roku 2011 svojim EP Tobago a odvtedy sa mu darí produkovať hudbu s celkom slušným ohlasom. Aktuálne pripravil pre fanúšikov deep housu bezplatný singel s názvom Bringing You Down, ktorý vyšiel na labeli French Express. Novinku dokonca hral aj Pete Tong v jeho show na BBC Radio 1, počúvajte a sťahujte priamo zo Soundcloudu. (ml)

Jonas Rathman - Bringing You Down

Novozélandský producent Sam Reed a.k.a Tokyo Prose taktiež ponúka na voľné stiahnutie svoju novinku. Track s názvom Romcom je súčasťou jeho pripravovaného dlhohrajúceho debutu, ktorý vyjde na značke Samurai Red Seal. V aktuálnom singli si Tokyo Prose zachováva svoj oduševnený melodický drum&bassový sound. (dt)

Tokyo Prose - Romcom

Major Lazer ponúka druhý z avizovaných troch EP mixtejpov (o prvom sme informovali pred dvoma týždňami), ktoré predznamenávajú očakávaný album Free The Universe. Na nahrávku, ktorú si môžete stiahnuť TU, prispeli aj lídri trapovej scény Flosstradamus a Baauer. Áno, to je ten Harlem Shake týpek a v ukážke z EPčka je to aj poriadne počuť. Len pripomíname, že Major Lazer predstaví svoju albumovú novinku aj na Pohode. Ak dovtedy konečne vyjde. (pm)


Španielsky label Fiakun vydáva po úspechu albumu Slow Dancing In A Burning Room jeho Remix Pack. Release prišiel na trh v digitálnej podobe 10. marca a ponúka remixy trackov label-bossa a skvelého producenta menom El_Txef_A, na ktorých sa podieľali Kasper Bjørke, Permanent Vacation, Andres Aguirre a Peter Armster. Súčasťou balíka je tiež free remix staršieho tracku Broken Bridges, o ktorý sa postaral samotný autor spolu s tímom vydavateľstva Fiakun. Do pozornosti dávame aj vydarený remix od Andresa Aguirrea, ktorý vo svižnom housovom prevedení poteší aj na tanečnom parkete. (ml)  

El_Txef_A - Feeling Idiot (Andres Aguirre Remix)

Vydanie nového albumu nedávno oznámil skúsený producent Christian Smith, ktorého môžete poznať aj pod menom Neuromancer. Nahrávky s japonským názvom Omakase sa dočkáme už na začiatku apríla. Album je pokračovaním jeho debutu Director's Cut z roku 2010. Medzitým Christian prešiel od tvrdšieho techna k housu a tech-housu. V rovnakom štýle sa bude niesť aj jeho nový album, ktorý bude obsahovať 12 trackov. Nahrávka vyjde na jeho labeli Tronic na vinyle, CD a v digitálnom formáte. Vypočujte si singel House This House z pripravovaného albumu. (dt)


Kam na párty?

Už zajtra (14.3.) sa v Nu Spirit Clube uskutoční zaujímavý dvojkoncert, na ktorom sa predstaví mladá elektropopová kapela Purist, ktorá bola nominovaná na cenu Nováčik roka 2012 v rámci tohtoročných Radio_Head Awards, a Ink Midget, ktorý si z RHA odniesol aj cenu v žánrovej kategórii Elektronická hudba za sólovku Re-Leave. Zahrajú aj dídžeji Nowhere Man & Oný. (pm)

V piatok (15.3.) sa v KC Dunaj v Bratislave uskutoční ďalšie pokračovanie úspešnej drum&bassovej klubovej párty SIGNAll_FM Night. Ako headlineri tentokrát vystúpia obaja členovia anglického projektu Technimatic. Dávku kvalitného drum&bassu prinesú aj Rudeboy z Česka a Slováci LixxAdrum. Viac informácií o akcii si prečítajte v samostatnom článku. (dt)

Bratislavská A4ka bude v sobotu hostiť zástupcu labelu PAN Steva Warwicka, ktorého fanúšikovia experimentálnej elektroniky poznajú pod menom Heatsick. Hračkárske synťáky Casio sú prostriedkom, ktorým tvorí a naživo hrá jedinečný a svojský lo-fi house. Bratislava sa môže tešiť na priemiérové vystúpenie producenta, ktorého minuloročné EP Déviation kritici zaradili medzi najlepšie nahrávky roka. Na akcii, ktorú organizuje A4 v spolupráci s kolektívom Soundspree sa predstaví aj český audiovizuálny projekt Sky to Speak, jeden z najzaujímavejších slovenských producentov Teapot a redaktori českého magazínu Ditchmag, ktorí zahrajú svoju obľúbenú hudbu na afterparty. (pm)

Legendárny bratislavský klub pod hradnou skalou - Subclub, predtým Účko či U-klub - tento víkend oslavuje okrúhle 20. narodeniny. Počas dvoch dní zahrajú takmer všetci, ktorí v ňom mali v 90. rokoch svoje pravidelné akcie. Piatok (15.3.) bude patriť technu a elektronike prevažne z rokov 1995 až 2005 v podaní veteránov scény ako sú Tibor Holoda, Dalo/Loktibrada, Toky, Skank, Benco a HU. V sobotu (16.3.) sa v klube predstavia otcovia tzv. "zlomenej scény" - Galagha & Gabanna, BeBe, Svetlux a Kato, ktorý je otcom vitálnej dnb scény na hornej Nitre. 20 rokov je skvelý dôvod na veľkú oslavu a pripomenutie si časov, kedy bola slovenská klubová scéna v plienkach, čo poviete? (pm)

Mix na tento týždeň

Na stiahnutie do playera Vám tento týždeň odporúčame mix od dídžeja a producenta menom Jay Shepheard. Vo svojom hodinovom mixe pre prestížny magazín Mixmag namiešal čerstvú zostavu housových trackov od mien ako Isolee, Ripperton, Bicep, Ian Pooley a ďalších. Poteší aj tracklist na stránke, ak by sa vám niektorý track zapáčil. Mix si môžete stiahnuť do PC priamo z prehrávača. (ml)

Jay Shepheard - Mixmag Mix, 2013

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: Facebook.com/jamesblakemusic

Súvisiaci interpreti: James Blake, The Knife