Za zlatý vek elektronickej hudby je považovaná dekáda, ktorá svetu priniesla velikánov ako The Prodigy, Chemical Brothers, Daft Punk, Goldie, Portishead, Massive Attack, Aphex Twin, Underworld či Leftfield. Niektorých si dnes spomenieme, no samozrejme nevynecháme ani aktuálne mená a nové releasy. Veď možno je zlatý vek elektroniky práve teraz...

K titulku, úvodu a tak trochu retrospektívnemu "konceptu" dnešného vydania týždňa v elektronike nás inšpiroval najnovší počin slovenskej formácie Jelly Belly s názvom How old were you in the 90s? a tlačová správa k nemu, ktorá začína vetou: "Zvukoví robotníci Jelly Belly ignorujú ukončenie deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia s takou vášňou, že sa zlatému veku hudby rozhodli venovať soundtrack." Samotná nahrávka pozostáva zo skladieb z minuloročného EP Über Alles, ktoré spolu s priateľmi "rozobrali na drobné súčiastky a poskladali ich podľa iného návodu do celkom nového tvaru". Výsledkom sú pravdepodobne prvé nahrávky Jelly Belly, pri ktorých budete môcť tancovať, atmosféra tanečnej hudby 90. rokov z nich dýcha plnými dúškami.

Na zaujímavej nahrávke sa podieľali hudobníci z rôznych krajín. Rucola Peklowski definoval svojím remixom celé EP a obsadil celú prvú stranu na platni. Druhú stranu rozbieha španielsky producent Voltereta, domácu scénu zastupuje medzi remixérmi Yellowbrilla a druhú stranu vinyla uzatvára skladba Berlin, ktorú "zostrojil" Csabi Kalotas z maďarskej kapely Realistic Crew. Novinku vydáva slovensko-český dvojlabel Deadred/Starcastic, mastroval ju Mates Homola zo štúdia MenAtSound, grafiku vytvoril Jozef Tušan a limitované množstvo dvanásťpalcových vinylov pripravil VinylLab. Nahrávka vyšla 23. februára, teda v deň, kedy bol v roku 1996 oficiálne uvedený do kín ikonický film Trainspotting. Koľko ste mali vtedy rokov? (pm, Deadred)


Medzi najväčšie mená elektronickej scény 90. rokov patrí drum&bassový producent Goldie. Na tento rok chystá zakladateľ labelu Metalheadz veľké veci a podľa vlastných slov sa s aktuálnymi projektami vracia do čias pred vydaním kultového albumu Timeless (1995). Ktovie, ako to myslel, no mená, s ktorými vraj spolupracuje - Flying Lotus, Burial a Photek - sú zárukou, že to bude nielen retro, ale aj poriadne futuro. No a keď už dnes spomíname na tie 90ky, tak si dajme úvodných 21 minút spomínaného "nadčasového" albumu. (pm)


Aj Daft Punk sú tu už od 90. rokov, ale to určite viete. Ako sme už informovali, o pár mesiacov vydajú svoj štvrtý album a dnes je už definitívne isté, že to bude v spolupráci s vydavateľstvom Columbia Records (Sony Music). Spojenie s jedným z najväčších svetových labelov potvrdili tento týždeň zverejnením obrázka s typickými helmami (resp. jednou helmou v dvoch častiach) a logom vydavateľstva v rohu. V 90. rokoch zneli takto, s napätím očakávame, s čím prídu v roku 2013. (pm)


Spomína aj Kode9, nie však na 90ky, ale na nulté roky tohto storočia, v ktorých mal na vývoj elektronickej hudby minimálne taký vplyv ako Goldie v dekáde pred ním. Šéf jedného z najzaujímavejších labelov Hyperdub za posledný týždeň na svojom Soundcloude zverejnil 29 mixov mapujúcich vývoj uk bass scény v rokoch 2002 až 2012 (teda od uk garage cez dubstep až po uk funky a ďalšie "post-dubstepové" štýly house music). Nechýbajú mixy pre Rinse FM, all-Hyperdub mixy, či slávne mixy, v ktorých Kode9 svetu exkluzívne predstavil Burialovu tvorbu. (pm)

Ale teraz už k tej súčasnej zlatej ére elektroniky: Francúzska djka a producentka Miss Kittin v pondelok zverejnila nový videoklip. Oficiálne video natočila k tracku Bassline, ktorý je súčasťou jej nového marcového EP. Na pripravovanej nahrávke, ktorá obsahuje štyri skladby, hosťoval jej francúzsky kolega producent Djedjotronic. Spomínaný track Bassline nájdete aj na očakávanom albume Calling From The Stars, ktorý by sa mal na labeli wSphere objaviť v apríli. (dt)


Švédske trio Monitor 66 produkuje svoje tracky niekde medzi funky a bassline, pričom ich tvorba, ako sami tvrdia, je inšpirovaná západom slnka. Na konte majú viacero releasov, z najznámejších môžeme spomenúť ich letný hit Triscuits, vydaný na značke House of Disco. Tentokrát si pripravili pre fanúšikov jemnejších motívov bezplatný track Follow, ktorý si môžete stiahnuť priamo z prehrávača. Tentokrát nejde o žiadny párty vypalovák, ale zaručene navodí pohodovú atmosféru. (ml)


James Blake zverejnil detaily o svojom očakávanom druhom albume Overgrown a s nimi odhalil aj dve veľké prekvapenia. Na nahrávke sa totiž podieľali legendárny producent Brian Eno (v tracku Digital Lion) a jedna z prominentných postáv hip-hopu RZA z Wu-Tang Clanu (Take a Fall for Me). Prvý singel s videoklipom Retrograde zverejnil Blake pred dvoma týždňami, v našom týždenníku samozrejme vtedy nechýbal, no ak ste ho ešte nevideli, pozrite si teraz. Album vyjde 8. apríla na značke Atlas Recordings, tracklist nájdete napríklad TU. Mimochodom, je skutočne veľkou kuriozitou, že pár dní po zverejnení videoklipu, ktorý začína záberom na padajúci meteorit, padol v Rusku meteorit, hm. (pm)


Vydanie nového EP oznámil londýnsky producent Om Unit. Na novej nahrávke Small Victories s ním spolupracoval anglický producent Sam Binga. Sľubná novinka so štyrmi trackmi Small Victories, Gamma, Squares a Electribe Riddim vyjde v marci na labeli Exit Records, vypočujte si ukážky. (dt)


Írsky hudobník, producent a dídžej Brian Durkin aka Deep Future prináša vo svojich trackoch unikátnu zmes elektronickej hudby plnej syntetizátorov, techu, housu, funku a deepu. Naozaj pestrá kombinácia nechýba ani v jeho staro-novom bootlegu, ktorý venoval tracku The SourceCandi Staton - You Got The Love (1986), ktorý v posledných rokoch opäť zviditeľnili coververzie od Joss Stone či Florence and the Machine. Deep Future uvádza, že ho už viackrát hral na párty a práve pre úspech na parkete sa rozhodol, že ho bezplatne ponúkne fanúšikom. Ponorte sa aj vy do jeho hĺbok. (ml)


Vydanie albumu Free The Universe od Major Lazer sa opäť raz posunulo, najnovšie by mal vyjsť 15. apríla na značke Secretly Canadian. Diplo a spol. nám to však kompenzujú zverejnením nového "tropického" songu Watch Out For This (Bumaye) a informácie, že albumu budú predchádzať tri bezplatne stiahnuteľné mixtejpy. Prvý je už vonku, volá sa Lazer Strikes Back Vol. 1, obsahuje tri skladby Major Lazer v remixoch rôznych producentov a tiež remix Hot Chip v podaní ML. Viac info a link na stiahnutie mixtejpu (pm)


Anglické vydavateľstvo Rotation Deep prednedávnom vydalo tretie pokračovanie drum&bassovej kompilácie s názvom Definitions Of The Deep III. Melódiami "inteligentného" deep drum&bassu vás bude sprevádzať celkovo až tridsať trackov od producentov ako SoundNbeats, Keosz, Minor Rain, Blue Motion, Stunna, Intersolar, Marso & Gala a ďalší. Obsažná kompilácia je plná rozmanitých beatov, tajomných vokálov a euforických melódií. Vypočujte si ukážky všetkých trackov. (dt)


Tonny Lionni si už v roku 2009 vybudoval solídnu reputáciu svojím releasom Found a Place, ktorý mu vyšiel na labeli Osgut Ton. Od tých čias produkuje jeden vydarený release za druhým, na značkách ako Lo:Rise, Rebirth alebo Madhouse. Pár dní je na svete jeho nové EP s názvom Midnight Manoeuvres, ktoré upísal známemu londýnskemu labelu Freerange records. Release obsahuje celkovo tri tracky, ktoré ponúkajú undergroundový sound plný groovu, deepu ale aj techové dotyky. Track When Time Began dokazuje, že zaujímavý motív a kvalitné spracovanie je niekedy viac a zároveň, že v jednoduchosti je krása. (ml)


K správam o nečakaných a vzrušujúcich spoluprácach musím pridať ešte jednu: Frank Ocean, autor a interpret jedného z najoceňovanejších albumov minulého roka, bude mať na druhej štúdiovke aj spoluprácu s Martinom Goreom z Depeche Mode. Ako prezradil Dave Gahan, stretli sa v štúdiu v New Yorku, kde DM natáčali live session nahrávky z nového albumu. Ocean nahrával v tom istom čase vo vedľajšom štúdiu, a tak sa prišiel pozrieť. "Nemyslel by som si, že vôbec vie, kto sme, ale vysvitlo, že je naším veľkým fanúšikom," prezradil Gahan a dodal, že po tomto stretnutí začali Ocean, Gore a Christoffer Berg (The Knife, Fever Ray...) pracovať na spoločnej skladbe. (pm)

Mimochodom, keď sme pri Depeche Mode a spomínali sme na zlaté 90. roky, dávame do pozornosti včerajší článok zo série komentovanej diskografie od Michaely Ivaničovej, ktorá si práve kvôli spracovávaniu "deväťdesiatkovej témy" Violator a SOFAD: Zlatá éra Depeche Mode? dala tentokrát od týždňa v elektronike pauzu. Prečítajte si, stojí to za to.

Slovenskí drum&bassoví producenti Eraser & Delpurr sa môžu tešiť zaslúženému úspechu. Už v marci vydajú svoj track s názvom Fairytale na známej anglickej značke Blu Mar Ten Music. Obidvaja sa na pôde elektronickej hudby pohybujú už niekoľko rokov. Po čase sa rozhodli spolu produkovať skladby rôznych hudobných štýlov. Ich spoločnú tvorbu charakterizuje hlboký, atmosférický zvuk sprevádzaný vokálmi. Obaja kladú dôraz na detail a radi experimentujú s melódiami. Ako im to spolu ide, môžete posúdiť sami. (dt)


Britský producent Giom sa od svojich začiatkov za veľmi krátky čas prepracoval k najuznávanejším producentom v deep house, za čo samozrejme môže jeho kvalitná produkcia. Od známych labelov cez úspešné spolupráce s menami ako Riva Starr, Fred Everything alebo Nathan G, si Giom vybudoval silné renomé, ktoré samozrejme poznajú aj na Slovensku. Už v lete sa totiž objaví v Prešove na Dobrom Festivale ako jeden z headlinerov tanečného stanu. Do leta ešte určite stihne vydať aj ďalší dub remix pre Venus In Motion s názvom Again & Again. Zatiaľ ešte nemá presný dátum vydania, no očakávať ho môžete v zbierke Seamless Recordings. (ml)


Na záver dnešných noviniek malý úlet týkajúci sa práve štýlu deep house. Začiatkom týždňa sa vďaka dvojici Disclosure začalo na Facebooku šíriť vtipné video o tom, ako sa Hitler dozvedel o rastúcej popularite tohto štýlu a o tom, že jeho rýchlokvasení fanúšikovia ho považujú za niečo nové, s čím prišli mená ako Disclosure a Julio Bashmore. A veru jeho rozhorčenie je na mieste - ak niekto považuje za priekopníkov deep housu práve tieto mená, tak asi bude z tých mladších ročníkov... Tak sa opäť dostávame k otázke: Koľko rokov ste mali v 90. rokoch? Resp. v 80-tych, pretože deep house je tu už naozaj od elektronického staroveku. Ak to náhodou neviete, podrobnosti sa dozviete od samotného führera. A potom si nezabudnite stiahnuť Mix na tento týždeň, ktorý sa nesie prevažne na deephouseových vlnách. (pm)


Kam na párty? 

Už zajtra večer (28.2.) sa v bratislavskom klube Loft! predstaví slávny turntablista a reprezentant labelu Ninja Tune - Kid Koala. Prinesie so sebou aj nový album 12bit Blues a bláznivé live predstavenie s názvom The Vinyl Vaudeville Show. Tá ponúka tancujúcich robotov, spievajúce bábky a množstvo humoru, pričom samotný Kid Koala bude hrať na troch gramofónoch a dvoch mašinkách SP-1200, ktorým patrí status legendy. O netradičnú 20-minútovú hudobnú komédiu sa postará aj predskokan Adira Amram, návštevníkov budú počas večera zabávať v dídžejských setoch aj Vec a Jazzy. (pm)


V sobotu (2.3.) sa v Bratislave v Refinery Gallery uskutoční druhý ročník slovenskej edície svetovo najpopulárnejšej drum&bassovej párty Hospitality. Organizátori si aj tento rok pripravili pre fanúšikov hudobne bohatý program. Počas večera vystúpia zahraničné hviezdy Camo & Crooked, London Elektricity, Danny Byrd, MC DynamiteMetrik. Lahôdkou bude aj živé vystúpenie žilinskej skupiny Amphibios. Lineup doplnia domáci B-Complex, Bifidus Aktiv, Kato & Mc Tweety Twizta. Pre nedočkavcov je na piatok pripravená warmup párty v martinskom klube Base Music, kde zahrajú Computerartist, Gesi, Joshu4, Knight & Ramirez, Adrum a Smaller. Samostatný článok o Hospitality (dt)

Mix na tento týždeň

Na stiahnutie do playera vám tento týždeň odporúčame mix z dielne labelu 2020VisionRecordings, ktorý si do svojho podcastu pozval leedske duo Audiojack. James Rial a Richard Burkinshaw do svojho setu zaradili lahôdky od mien ako Orbital, Depeche Mode alebo Panama, Bicep, Ejeca a ďalších. Hodinová exkurzia deephousom a ďalšími odnožami elektroniky sa môže začať. Tracklist a link na stiahnutie nájdete TU. (ml)


Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: artwork / Deadred Records

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, Goldie