Od dnes sa v slovenských kinách premieta nový česko-slovensko-nemecký koprodukčný film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkovej, ku ktorému Miro Žbirka napísal a nahral svoju prvú špeciálnu filmovú pieseň. Nahrávka so slovenským a anglickým textom vznikla opäť v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road.

"Bol to zvláštny zážitok, sedieť v Abbey Road a pozerať tam s producentom Robom Cassom film o socialistickom Československu. On sa do toho vážne zapozeral a musel som mu simultánne prekladať celý film. Oceňoval na ňom množstvo vecí a aj herecké výkony. Z Judit Bárdos a Ane Geislerovej bol úplne hotový. Dokonca kvôli nim prišiel aj na pražskú premiéru. Na ňom som si overil, že naši herci sú na medzinárodnej úrovni, a dobre mi to padlo. Potom sa veľmi ľahko dala vytvoriť atmosféra pesničky, ktorá vznikla kvôli porozumeniu jej nálady aj v angličtine," povedal o pozadí vzniku pesničky Miro Žbirka

K piesni vznikol aj zaujímavý klip, ktorý sa nakrúcal v prázdnej Veľkej sále pražského Kongresového centra. Nakrútili ho režisér Tomáš Luňák a kameraman Jan Baset Střítežský. Existuje v slovenskej a teraz už aj v mierne upravenej anglickej verzii, ktorá bude sprevádzať všetky zahraničné premietania filmu Fair Play.

"Som veľmi rád, že sa moja prvá filmová pesnička, podľa reakcií, ktoré dostávam, ľuďom páči, a že sa dostala aj do vysielania českých i slovenských rádií. Povedal by som, že ju prijali nadštandardne. To ma veľmi teší a svojím spôsobom prekvapilo, pretože keď som na tej pesničke pracoval, rozhodne som sa nezamýšľal nad tým, že teraz urobím hit. Ja som sa úplne sústredil na film," dodal spevák.


O filme Fair Play

Dej nového česko-slovensko-nemeckého koprodukčného filmu režisérky Andrey Sedláčkovej sa odohráva v normalizačnom Československu 80-tych rokov. Rozpráva príbeh mladej atlétky
 Anny (Judit Bárdos), ktorá sa stáva členkou Strediska vrcholového športu. Jej matka (Anna Geislerová) a tréner (Roman Luknár) dúfajú, že splní kvalifikačný limit a postúpi na olympijské hry. Vybočením z tvrdého športového drilu je pre Annu iba milostný vzťah s Tomášom (Ondřej Novák).

Anne začnú bez jej vedomia podávať anabolické steroidy. Jej výkonnosť stúpa, objavujú sa aj prvé zdravotné problémy. Anna sa dozvedá pravdu a napriek tomu, že je v hre jej účasť na olympiáde, rozhodne sa ďalej trénovať bez nich. Jej matka však dúfa, že Anna účasť na olympijskych hrách využije k emigrácii, a preto jej anaboliká pod zámienkou neškodných vitamínov podáva ďalej tajne.

Slovenská premiéra filmu sa uskutočnila 11. marca 2014 za účasti tvorcov filmu a Mira Žbirku. Do kín sa dostáva od dnes, 13. marca. Viac informácie o filme nájdete na stránke www.facebook.com/FairPlay.film.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry pro:messa.

Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka