To, že rapperi z času na čas spolupracujú aj s predstaviteľmi iných žánrov, je dnes už úplne bežná vec. Napriek tomu sa občas objavia kolaborácie, ktoré vzbudia viac záujmu. Tento týždeň sa objavili hneď dva také prípady. Najprv Linkin Park zverejnili skladbu s Rakimom a následne sa na internet dostal track od Daft Punk, v ktorom rapuje Jay Z.

Začneme u Linkin Park, ktorí momentálne pracujú na zatiaľ nepomenovanej šiestej štúdiovke. Z nej minulý týždeň zverejnili prvý singel Guilty All The Same, do ktorého si ako hosťa pozvali legendárneho Rakima, pričom týmto krokom nepochybne upútali pozornosť nielen svojich fanúšikov.

Linkin Park feat. Rakim - Guilty All The Same

V prípade spolupráce Daft Punk a Jay Z ide o iný príprad. Skladba Computerized vznikla pravdepodobne ešte v roku 2010 počas nahrávania soundtracku snímky Tron: Dedičstvo, ktorý mali na starosti kompletne práve Daft Punk. Na internet však skladba unikla až teraz.

Daft Punk feat. Jay Z - Computerized

4D
v zložení Čistychov, DNA, Mišo Biely a G-Bod, ktorí pred necelým rokom debutovali albumom Kryštal, vydajú už začiatkom budúceho mesiaca jeho nasledovníka s jednoduchým názvom 4. Prvou ochutnávkou z neho je skladba s názvom Klan. Album 4 sa dostane do predaja symbolicky 4. 4. 2014, pričom v ten istý deň sa uskutoční aj krst v bratislavskom Ateliéri Babylon, po ktorom skupina v rámci turné vystúpi aj v Nitre, Žiline, Trenčíne, Brezne, Košiciach a Martine.

Exkluzívny predaj lístkov na turné 4D:  Predpredaj.sk

4D - Klan

Plodný týždeň má za sebou Big Boi. Ten najprv predstavil track Mother Of Dragons, ktorý nahral na mixtape Catch The Throne k seriálu Hra o tróny. Následne zverejnil aj ďalšiu skladbu zo svojej remixovej série, ktorou je mash-up jeho tracku Lines (feat. A$AP Rocky & Phantogram) s piesňou Take On Me nórskej skupiny A-ha. Výsledok sa rozhodol nazvať Lanes.

Big Boi feat. A$AP Rocky, Phantogram & A-ha - Lanes

Big Boi - Mother Of Dragons

Na spomínaný mixtape Catch The Throne prispel tiež Common, ktorý pri tejto príležitosti nahral skladbu The Ladder. Okrem neho na nahrávku prispeli napríklad aj Wale alebo Bodega Bamz. Celý tape si môžete vypočuť TU.

Common - The Ladder

Atmosphere iba pred týždňom zverejnili prvý singel Bitter z pripravovaného albumu Southsiders a už k nemu dorazilo aj video. K jeho realizácii využili neobvykle tuhú zimu, ktorá tento rok zasiahla severoamerický kontinent.

Atmosphere - Bitter

KiD CuDi, ktorý koncom minulého mesiaca predstavil nový album Satellite Flight: The Journey To Mother Moon, si najnovšie pre svojich fanúšikov prichystal skladbu Hero. V nej hosťuje Skylar Grey, pričom ich spolupráca pochádza zo soundtracku snímky Need for Speed, v ktorej si Cudder taktiež zahral.

KiD CuDi feat. Skylar Grey - Hero

Kanadský Classified je známy tým, že dokáže spraviť chytľavý hit aj bez toho, aby musel ubrať na kvalite. Ďalším dôkazom toho je skladba Higher, v ktorej hosťuje B.o.B. Zatiaľ však nie je známe, či je tento singel predzvesťou nového albumu. Vzhľadom na pracovnú morálku hlavného autora je to však viac než pravdepodobné.

Classified feat. B.o.B - Higher

Mobb Deep na rozdiel od Classifieda o svojom novom albume The Infamous Mobb Deep informovali už dávnejšie, pričom nahrávka by mala doraziť už 1. apríla. Prvým a zatiaľ aj jediným oficiálnym singlom je skladba Taking You Off Here, ktorá sa teraz dočkala aj videa.

Mobb Deep - Taking You Off Here

Ešte pred Mobb Deep by mala vydať nový album ďalšia newyorská formácia Onyx. Ich novinka Wakedafucup mala pôvodne vyjsť 9. marca, nakoniec sa však dostane von až budúci utorok. Zatiaľ sme sa tak dočkali aspoň nového singla The Tunnel, v ktorom sa za mikrofónom predstavili aj Cormega a Papoose.

Onyx feat. Cormega & Papoose - The Tunnel

Novým albumom čoskoro potešia svojich priaznivcov aj Army Of The Pharaohs, ktorí plánujú 22. apríla vydať svoju štvrtú štúdiovku In Death Reborn. Dôkazom, že u tejto formácie zmena štýlu nehrozí, je prvý singel God Particle. V ňom rapujú Vinnie Paz, Planetary, Esoteric, Apathy a Celph Titled, pričom o produkciu sa postaral Stu Bangas. K tracku už stihlo vzniknúť aj video.

Army Of The Pharaohs - God Particle

Na záver tu máme ešte jeden nový videoklip z Česka, ktorý má na svedomí dvojica Rest a DJ Fatte. Tí spolu vlani vydali druhý spoločný album Střepy, no až teraz k nemu dodali prvý klip. Vizualizácie sa dočkal track Raz, dva, ktorý je poctou boom bapu.

Rest & DJ Fatte - Raz, dva

Autor: Miguel Mitchél
Foto: David Black - Sony Music

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, Linkin Park