Elektronický impresionizmus. Tak svoj hudobný žáner nazvali Ptakh_Jung, dvojica hudobníkov z Kyjeva, ktorá sa minulý rok v našich končinách predstavila na bratislavskom festivale SHARPE, na Besede u Bigbítu neďaleko česko-slovenských hraníc, či na prestížnom poľskom festivale Tauron Nowa Muzyka.

Teraz duo vydáva svoje prvé video z debutového EP Black Period. Pieseň a krátky film s názvom Monika odkrýva príbeh mladistvých návštevníkov techno párty na Ukrajine. Nočné výlety, alkohol, drogy, tancovačky v opustených priemyselných priestoroch a s nimi spojené temné zážitky vychádzajú zo skutočného príbehu tínedžerky, ktorú členovia Ptakh_Jung spoznali po jednom zo svojich koncertov. Krátky film režíroval mladý režisér Anton Som.

Výsledkom je pôsobivý audiovizuálny zážitok plný napätia, temnej atmosféry a emócií. Hudobne ide o epickú skladbu, v ktorej duo spája nekompromisné techno rytmy s podmanivým klavírnym motívom a euforickými synthmi. Spolu s videom ide o vynikajúci počin, ktorý by mal v lepších časoch určite potenciál zviditeľniť talentovaných Ukrajincov aj v západnej Európe. Snáď kvôli aktuálnemu stavu, kedy majú ľudia úplne iné starosti, nezostane nepovšimnutý.


Text: Yevgeniya Ustinova + Patrik Marflák/Hudba.sk
Foto: Youtube / Demi Savon