Občianske združenie InMusic pridáva na slovenskú kultúrnu mapu nový festival. Piano Days sa uskutoční od 16. do 24. apríla v online forme. Na prvom ročníku podujatia vystúpia Zuzana Biščáková, Tomáš Boroš, Martina Janegová, Fero Király, Júlia Novosedlíková, Kristína Smetanová a Zuzana Zamborská.

V pestrom programe Piano Days zaznie tvorba skladateľov ako Ludwig van Beethoven, Sergej Rachmaninov, Olivier Messiaen, Galina Ustvoľskaja, Eugen Suchoň, Klement Slavický, Martin Burlas a mnohí ďalší. Zuzana Biščáková v slovenskej premiére uvedie skladbu Chiostri di Roma, ktorej autorom je Ezio Carabella. Fero Király predstaví svoj nový autorský projekt 4 Eseje pre klavír a elektroniku. Tomáš Boroš má pripravené vlastné skladby z klavírnych zbierok Situations a Tarantulky.

Inšpiráciou pre festival je medzinárodný projekt Piano Day, ktorý založil nemecký hudobník Nils Frahm. Od roku 2015 akciou propaguje klavír a vytvára platformu pre rozmanité klavírne koncerty po celom svete. Ich cieľom je oslavovať ľudí, ktorí na tomto nástroji hrajú, komponujú, vyrábajú ho, ladia či sťahujú, a predovšetkým tých, čo klavírnu hru počúvajú - uvádza iniciatíva na svojej stránke.

"Kľúčové slovo nášho festivalu je spájanie: spolupracujú na ňom Slovenská filharmónia, Slovenský rozhlas, Nitrianska galéria a Štátny komorný orchester Žilina. V ich koncertných sálach sú klavíry Steinway&Sons charakteristické dokonalým zvukom. Sedem výborných klaviristiek a klaviristov z rôznych generácií na nich zahrá jedinečné klavírne recitály. Na Piano Days sa veľmi tešíme, našim partnerom a účinkujúcim ďakujeme za dôveru a otvorenosť spolupráci napriek súčasnej zložitej situácii. Srdečne pozývame poslucháčky a poslucháčov, stretneme sa online na streame jednotlivých koncertov," hovorí Ivan Šiller z občianskeho združenia InMusic.

Pozrite si videoupútavku od režiséra Branislava Gotthardta:


Program Piano Days 2021

20. apríla, Slovenská filharmónia

20:00 Júlia Novosedlíková
Program: Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Alexander Moyzes 

21. apríla, Nitrianska galéria

18:00 Martina Janegová
Program: Martin Burlas, John Adams

20:00 Fero Király
Program: vlastná tvorba - 4 Eseje pre klavír a elektroniku

23. apríla, Štátny komorný orchester Žilina

18:00 Zuzana Biščáková
Program: Ezio Carabella, Galina Ustvoľskaja, Juraj Hatrík, Aram Chačaturjan, Olivier Messiaen

20:00 Tomáš Boroš
Program: vlastná tvorba

24. apríl, Slovenský rozhlas Bratislava

18:00 Zuzana Zamborská
Program: Franz Schubert, Klement Slavický, Fryderyk Chopin, Eugen Suchoň

20:00 Kristína Smetanová
Program: Arthur Honegger, Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofiev

Online stream na Facebook stránkach: InMusic, Slovenská filharmónia, Nitrianska galéria, Štátny komorný orchester Žilina, Rádio DEVÍN, .týždeň, Opera Slovakia

Sprievodný program:

16. apríla o 18:00 - InMusic Talk
Ivan Šiller a Tomáš Boroš predstavia v časopise .týždeň festival, umelkyne, umelcov a ich klavírne recitály. Ďalej budú diskutovať o tom, čo má človek očakávať, keď sa na taký recitál vyberie a či si ho môže užiť, aj keď nepozná noty. Na klavír sa pozrú aj znútra a rozoberú tajomstvá ladičského umenia. Online stream na Facebook stránkach InMusic a .týždeň

23. - 24. apríla - klavírne relácie vo vysielaní Rádia Devín

23. apríla o 19:00 - Večer na tému - diskusná relácia Andreja Šubu o historických kontextoch klavíra

24. apríla - Klavírny deň Rádia Devín
11:00-12:00 - Hudobná dielňa Tomáša Boroša – Toy piano s Ivanom Šillerom             
13:00-13:30 - Slovenská klavírna tvorba vo výbere Márie Gavalovej
14:30-15:00 - Musica vocalis - Jozef Červenka o spojení hlasu a klavíra 
15:30-17:00 - Festivalové reminiscencie - Silvia Zvarová vyberá z ponuky záznamov live koncertov EBU (Európskej vysielacej únie). Zaznie prvý klavírny koncert Fryderyka Chopina a druhý Sergeja Rachmaninova.

Podrobný program, profily účinkujúcich a ďalšie informácie nájdete na stránkach www.in-music.sk Facebook stránke InMusic.

Hlavný organizátor: InMusic, o. z.
Spoluorganizátor: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio Devín
Hlavný partner: Fond na podporu umenia
Partneri: Slovenská filharmónia, Štátny komorný orchester Žilina, Nitrianska galéria
Mediálni partneri: .týždeň, Opera Slovakia

Koncerty Piano Days sa konajú v rámci projektu InMusic - celoročná činnosť 2021, ktorý z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia. S podporou SOZA. S finančným príspevkom Hudobného fondu.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala Katarína Uhrová. Tlačovú správu sme upravili.