Po riadne hlučnom albume Fear of the Dawn, ktorý vyšiel 8. apríla, prináša Jack White už onedlho, 22. júla, svoj ďalší počin s názvom Entering Heaven Alive. Muzikant prezradil, že pôjde o folkovú nahrávku, a potvrdil to doterajšími ochutnávkami v podobe piesní Love Is Selfish, Queen of the Bees, Taking Me Back (Gently). V novinke If I Die Tomorrow sa odhodlal spojiť svoje dve tváre a výsledok stojí za to.

Nie je veľa muzikantov, skladateľov a spevákov, ktorí by si mohli dovoliť experimentovať so žánrom, akým je country a vniesť do neho niečo viac, ako sú prvky popu či rocku. Je tu však jeden statočný svojrázny milovník tradičnej hudby, či už európskej, ale najmä americkej, a zároveň elektronický inovátor s puncom legiend, akými sú Bob Dylan či Jimi Hendrix, ktorý si to dovoliť môže, ba čo viac, máme pri ňom pocit, že je to jeho poslaním.

Jack White sa v skladbe If I Die Tomorrow postavil do role syna, ktorý sa zamýšľa nad tým, čo by sa stalo, ak by zajtra zomrel. "Ak bude moja matka plakať od smútku, pomôžeš jej s mnohými vecami, ktoré potrebuje z času na čas? Ak by som zajtra zomrel, vedel by si dnes, čo máš povedať?" spieva. Rodák z Detroitu sa so singlom opäť pohral a balada s prvkami country a folku postupne ponúkne prelínanie surrealistických gitár a elektroniky. White si zároveň nahral aj vysoko položený sprievodný vokál, ktorý môže pripomínať jeho spevácku spoluprácu s Brendanom Bensonom z ich kapely The Raconteurs.


Rovnako zaujme aj tajomný westernový klip k piesni, v ktorom si 46-ročný interpret ťahá za sebou truhlu s jeho logom. O jeho réžiu sa postaral Brantley Gutierrez, s ktorým v minulosti spolupracovali napríklad aj Paul McCartney, Bryan Ferry či Will Butler.

Klip je ladený do bielej farby, cez ktorú sa začnú neskôr objavovať jeho typické modré odtiene, ktoré zdobia nielen obaly albumov a klipy, ale aktuálne aj spevákove vlasy. Po ceste stretáva množstvo nezvyčajných postáv dotvárajúcich atmosféru klipu i skladby priamo odkazujúcej na smrť. Napokon, aj samotný White si v závere klipu ľahne do hrobu, ktorý mu vykopal starý muž.

Niekdajší líder kapely The White Stripes prežíva plodné obdobie, keďže niekoľkoročnej pauže od albumu Boarding House Reach (2018) tento uvádza rok na trh hneď dve nahrávky. Pripravil si k nim aj turné. Počas koncertnej šnúry sa predstaví napríklad aj 5. júla v pražskom Fóre Karlín. Pre slovenských fanúšikov je to zároveň najbližšia zastávka turné, keďže v Európe sa bude zdržiavať ešte vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Holandsku, Belgicku či vo Švajčiarsku.

Prečítajte si tiež: Jack White to s nápadmi trochu prehnal, trón kráľa fuzzových riffov však háji bez problémov

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Jack White