Britská skupina Placebo pripravuje celovečerný dokumentárny film s názvom This Search For Meaning, ktorý by sa mal do kín dostať už v septembri. Dokument prinesie rozhovory s Brianom Molkom a Stefanom Olsdalom. Predstavia sa v ňom aj iní umelci, ktorí boli Placebom inšpirovaní alebo ich obdivujú, ako Shirley Manson z Garbage, Robbie Williams či Yungblud.

Oficiálne vyhlásenie označuje film ako "intímny a poučný, skúmajúci myšlienky, ktoré sú súčasťou textov a námetov piesní Placeba, pričom mapuje ich vývoj ako skupiny, ale aj ako ľudských bytostí. Je to nebojácny, pravdivý a priamy prieskum tvorivého procesu a rock´n´rollového životného štýlu spolu s jeho nevyhnutnými dôsledkami."

"Odkedy sa Placebo v 90. rokoch vynorilo z temnoty s provokatívnymi piesňami, ako Nancy Boy a Bruise Pristine, vytvorilo si cestu cez macho scénu britpopu, aby preskúmalo témy, ako je politika tela, neustála erózia našich ľudských práv, naša individualita, rastúca epidémia apatie v spoločnosti a arogancia, korupcia tých, ktorí sú pri moci. Zdalo sa, že Placebo kladie otázky, na ktoré nikto iný nenašiel odvahu a posmelilo jednotlivca, nájsť si vlastné odpovede," uvádza sa v správe ďalej.

Film má vo svojich rukách škótsky režisér Oscar Sanson, ktorý ho poňal svojsky. Namiesto konvenčného príbehu o pôvode kapely, mapuje "pokračujúci vplyv a odkaz kapely prostredníctvom vizuálnej meditácie o súčasných témach, ako je sexualita, identita, závislosti a traumy, ako klimatická kríza.

Tieto významné a závažné témy sú skúmané neformálnym aj osobným spôsobom prostredníctvom úplne nových rozhovorov s Brianom a Stefanom." Rozhovory sú reflexné a odhaľujúce, a taktiež popisujú "hudobnú cestu Placeba - hľadanie, ktoré pokračuje v ich albumoch na popredných priečkach a vypredaných koncertoch po celom svete."

Súčasťou rozhovorov budú aj vyjadrenia iných umelcov, ktorí kapelu buď obdivujú, alebo ňou boli inšpirovaní. Výsledkom sú zábavné aj emotívne diskusie s hudobníkmi, ako Shirley Manson (Garbage). Robbie Williams, Yungblud, Rebecca Lucy Taylor (Self Esteem), Joe Talbot (Idles) či Stuart Semple.

Celý príbeh filmu je štruktúrovaný okolo piesní z ostatného albumu Never Let Me Go, ktorý vyšiel v roku 2022. Nové zábery sa prelínajú s archívnym a exkluzívnym materiálom, ktorý kapela doposiaľ nezverejnila. Priestor vo filme dostala aj ich "tvorivá a osobná spolupráca s Davidom Bowiem a jeho trvalým vplyvom."

Tip: Zvuková a textová brutalita: Placebo predvádza návrat v skvelej forme (recenzia)

Text: Hudba.sk (zdroj: Placeboworld.co.uk)