Energický funk, disco a house s pravou dávkou rokenrolovej energie. Aj takto budú vyzerať 13. narodeniny Rádia_FM, kde popri ďalších účinkujúcich vystúpia slovenskí Puding pani Elvisovej i obľúbený holandský projekt Kraak & Smaak. Veľká oslava prebehne 10. decembra v bratislavskom Majestic Music Clube.

Skupina Kraak & Smaak je na Slovensku jedným z najobľúbenejších holandských exportov. Prvýkrát sa domácim fanúšikom predstavila v roku 2009 na Pohode, medzitým sa na Slovensko vrátila už viackrát, či už v koncertnej podobe alebo so živelným DJ setom. Pôvodne producentské trio zaznamenalo úspech už po vydaní debutového albumu Boogie Angst v roku 2005 a prvom vystúpení v Amsterdame.

Koncertná zostava spájajúca klubový zvuk nahrávok s živou kapelou a vokálmi sa na holandskej scéne stala okamžite fenoménom. Druhý radový album Plastic People (2008) vzápätí skupinu katapultoval na pódiá popredných svetových festivalov ako Coachella, Glastonbury či Sziget. Objavila sa tiež na renomovaných podujatiach za oceánom, ako Winter Music Conference v Miami či
newyorský CMJ Music Marathon. Singel Squeeze Me Holanďanom zabezpečil aj účasť v populárnej Late Night Show Jimmyho Kimmela, pričom obdiv si vyslúžili aj od Kanyeho Westa, či známeho celebrity bloggera Pereza Hiltona.


V súčasnosti majú Kraak & Smaak na konte päť albumov, vrátane nespočetného množstva remixov skladieb od hudobníkov ako Moby, Aretha Franklin, Chromatics, či Royksöpp. Na poslednom albume Juicy Fruit (2016) sa vrátili k pôvodnému organickému zvuku ich debutového albumu, ktorý okorenili spoluprácami s významnými muzikantskými i producentskými hviezdami, akými sú napríklad Američania Mayer Hawthorne či Eric Biddiness.

Pódium bratislavského MMC však nebude patriť len zahraničnej scéne. Narodeniny štvrtého okruhu slovenského rozhlasu príde osláviť aj dobre známa elektro-indie-popová skupina Puding pani Elvisovej. Pätica hudobníkov sa na slovenskej scéne pohybuje od roku 1995 a na konte má doposiaľ štyri štúdiové albumy. Zatiaľ posledným je Tektonická platňa z roku 2015. Skromnejšiu diskografiu kapela vyvažuje veľkým množstvom odohratých koncertov. Za sebou má okrem iného aj vystúpenia na festivaloch Pohoda, Colours of Ostrava, či najväčšom festivale v strednej Európe, budapeštianskom Szigete. Neúnavné pódiové ťaženie vynieslo "pudingáčom" hneď tri ceny Radio_Head Awards v kategórii Najlepšia koncertná kapela (2010-1012). Sošku "rádiohláv" si v roku 2011 odniesli aj za Singel roka.

Program podujatia, ktoré bude moderovať Martin Staňo z Rána na eFeMku, doplnia aj ďalšie domáce mená, o ktorých bude Rádio_FM priebežne informovať. Súčasťou osláv bude aj afterparty, ktorá prebehne v priestoroch bratislavského Nu Spirit Clubu.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Matej Šálek.

Foto: PR