Organizácia Celé Česko číta deťom pripravuje v rámci tohtoročného jubilejného 10. týždňa čítania deťom oslavnú rozprávkovú pesničku, ktorá už čoskoro rozoznie celé Česko.

Pochádza z pera textára, skladateľa a zabávača Jiřího Krhuta a 14. septembra ju v ostravskom štúdiu Českého rozhlasu a v nahrávacom štúdiu v Prahe naspievajú poprední českí interpreti ako David Stypka, Mirai Navrátil, Petr Bende, Eva Dřízgová, Hana Fialová či Richard Krajčo. "Text piesne Budu jejich ochránce ležal asi desať rokov v šuplíku Jiřího Krhuta, čakal na vhodný čas a ten práve prišiel. Vtipné slová, chytľavá hudba a predovšetkým skvelí interpreti. Pevne verím, že si pesničku obľúbia nielen deti," hovorí Eva Katrušáková, zakladateľka Celé Česko číta deťom. Podľa jej slov vznikne z nahrávky nielen pieseň, ale aj videospot. Natočí ho známy pražský režisér Petr Němeček. "S pánom Němečkom sme už v minulosti dva televízne spoty natočili," dodáva Eva Katrušáková.

Oslavnú skladbu, v ktorej zaznie hlasy interpretov s osobným vzťahom k Moravskosliezskemu kraju, doplnia tiež hlásky 26 detí zo skvelého karvinského detského zboru Permoník. Spestrením bude účasť športových ikon Moravskosliezkeho kraja, futbalistu Milana Baroša a hokejistu Rastislava Olesza. "Myšlienka projektu sa mi veľmi páči, už len preto, že mi mamička od narodenia čítala a spievala. Pre Celé Česko číta deťom som napísal text piesne, v ktorom som zámerne poplietol rôzne rozprávky a príbehy. Mám radosť, že sa k tomuto hudobnému projektu pridali aj kolegovia z brandže ako Richard Krajčo, Mirai Navrátil, David Stypka, Štěpán Kozub, Petr Bende, Patricia Janečková, Eva Dřízgová, Hana Fialová, Kaczi, a zo športovcov futbalista Milan Baroš a hokejista Rasťo Olesz. Podľa mien interpretov je možné navyše usúdiť, že sme na tento počin využili umelecko-športový potenciál nášho severomoravskeho regiónu," usmieva sa Jiří Krhut, autor hudby a textu.

Jeden z protagonistov, spevák David Stypka, zhŕňa: "Kampane a aktivity tejto partie sledujem už mnoho rokov a vždy som ich považoval za milé. Koniec koncov som si to dnes a denne overoval aj na vlastných deťoch. Detská fantázia je nádherný rýdzi drahokam, ale oproti drahokamu má jednu veľkú nevýhodu - je krehká. Pokiaľ bude ale celé Česko čítať deťom, nie je sa čoho báť." Slávnostná premiéra videoklipu k novej piesni spoločnosti Celé Česko číta deťom prebehne 1. októbra na inaugurácii 10. Týždňa čítania deťom. Tradičné podujatie sa tento rok uskutoční prvý týždeň v októbri, namiesto pôvodne plánovaného jarného termínu. Po desiatich rokoch sa celoštátny sviatok detí a literatúry vracia na miesto, kde prebiehal prvý ročník - do Českého Těšína.

Poslaním neziskovej organizácie Celé Česko číta deťom je prostredníctvom spoločného čítania budovať pevné väzby v rodine. Pravidelné predčítanie deťom má obrovský význam pre rozvoj ich emocionálneho zdravia. Predčítanie rozvíja pamäť a predstavivosť, učí myslenie. Predčítanie utvára pevné puto medzi rodičom a dieťaťom. My nehovoríme "Choď a čítaj si!", Ale "Poď, budem ti čítať". Stačí 20 minút denne. Každý deň.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Michaela Fialová Rozšafná.

Súvisiaci interpreti: Richard Krajčo