Bratislavské trio Korben Dallas svoj tretí album, ktorý patrí k najočakávanejším domácim nahrávkam tohtoročnej jesene, oficiálne vydáva v stredu 15. októbra, no v digitálnom formáte je k zakúpeniu už od 6. októbra. Cez víkend kapela zverejnila aj vyše 11-minútovú ochutnávku s fotkami z bookletu, textami a ukážkami všetkých skladieb.

Už z troch postupne zverejnených singlov - Spolu s Janou Kirschner, Za sklom a Pokušenia - bolo zrejmé, že kapela svoj zvuk rozvíja do nových sfér. Našťastie vôbec nie smerom k pop-rockovým klišé a jednoduchšej tvorbe pre masové publikum. Podobne ako prelomový druhý album Karnevalová vrana je novinka Banská Bystrica veľmi lyrickým albumom, na ktorom významnú úlohu zohrávajú kvalitné slovenské texty.

Hudobne však prekvapí aj viacerými "úletmi", ktoré dávajú znať, že sa kapela neberie príliš vážne. "Medzi naše hudobné vzory patria Dežo Ursiny alebo Andrej Šeban, ale naším skutočným snom je zahrať si s Mikeom Pattonom alebo Máriou Rottrovou," hovorí bubeník Ozo Guttler. Nepriamo tak naráža na to, že jednou z najvýraznejších kvalít nového albumu, ktorú poslucháč zachytí už po vypočutí ukážok, je jeho pestrosť.


"Od Pattona k Rottrovej" by zároveň mohla byť aj stručná a mierne nadnesená charakteristika hudobného vývoja Ozových spoluhráčov Juraja Benetina a Lukáša Filu. Tí boli vo svojej predošlej kapele Appendix hudobne inšpirovaní skôr projektami lídra kapely Faith No More, no po zmene názvu na Korben Dallas začali postupne a prirodzene smerovať k tradícii kvalitného domáceho stredného prúdu, ktorý reprezentuje legendárna česká speváčka. Niet preto divu, že s novinkou začínajú aktívne pracovať na tom, aby ich viac spoznalo aj publikum u našich západných susedov. Ich nedávne "dobývanie" Prahy dokumentuje video, ktoré kapela zverejní čoskoro.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar, článok bol upravený redakciou. O albume sa podrobnejšie rozpísal kolega Juraj Cagáň. Jeho recenziu Banskej Bystrice zverejníme v deň vydania CD, čiže v stredu.

Foto: Illah Van Oijen

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas