17. novembra organizuje tím festivalu Pohoda tradične Koncert pre všímavých. Vzhľadom na okolnosti bude mať tento rok netradičnú formu. Prostredníctvom online prenosu ponúkne svetovú premiéru prvej časti diela Black Angels Songs skladateľa Miroslava Tótha a v rámci programu Pohoda_FM Live zaznejú vo vysielaní Rádia_FM koncerty alternatívnych legiend CHVM a Chiki liki Tu-a.

Súčasťou programu bude aj diskusia Olivera Reháka s Fedorom Gálom a Miroslavom Tóthom. Prvá časť programu s premiérou nového projektu Mira Tótha a diskusiou sa začne 17. novembra o 16:00 v T3 - kultúrnom prostriedku (stará električka neďaleko Trnavského mýta, kde sa konajú rôzne podujatia), Pohoda_FM Live sa bude tradične konať o 20:00, pričom kapely odohrajú koncerty v Štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu.

Miroslav Tóth: Black Angels Songs - BOOK I. / Dystopic Requiem Quartet

Black Angels Songs je nová kompozícia pre sláčikové kvarteto od Miroslava Tótha. Jeho idea začala vznikať cestou na generálnu skúšku Kronos Quartet pred premiérou jeho skladby Kvarteto siahajúcich chápadiel na Pohode 2018 v rámci rozhovoru Miroslava Tótha so zakladajúcim členom kvarteta Davidom Harringtonom. Skladba je inšpirovaná kvartetom Black Angels od Georgea Crumba, od ktorého vzniku ubehlo v tomto roku presne polstoročie.

Miroslav Tóth sa rozhodol nové dielo venovať rodičom jedného z lídrov Verejnosti proti násiliu Fedora Gála - Barbore Gálovej a Vojtechovi Gálovi, ktorý bol zavraždený na pochode smrti. Dielo Black Angels Songs je rozdelené na dve časti, resp. "knihy". BOOK I. bude uvedená v premiére 17. novembra o 16:00, teda symbolicky v čase, kedy je naplánovaný aj začiatok protivládneho protestu prívržencov ĽSNS. BOOK II. bude mať premiéru 14. marca 2021, pričom cieľom skladateľa je spracovať nahrávku BOOK I. a záznam protestu neonacistov a ďalších ľudí ako chorál, vďaka čomu vznikne akési dystopické requiem.

BOOK I. zaznie v utorok v podaní popredných interpretov súčasnej hudby Andreja Gála, Petra Zwiebela, Anny Veverkovej a Davida Danela, ktorí vytvoria Dystopic Requiem Quartet. Koncert je súčasťou série Zhluk.

Koncert pre všímavých 2020 Zdroj: PR

Chiki Liki Tu-a 

Prešovská alternatívna legenda v roku 2015 na festivale Pohoda oslávila svoje 20. výročie a v tom roku sa tešila aj z titulu za najlepší album podľa fanúšikov v ankete Radio_Head Awards (za nahrávku Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.). V októbri 2016 vydala skupina album 3x4=1“, ktorý obsahuje niektoré z jej najznámejších skladieb upravených pre veľkú dychovú sekciu, a tiež niekoľko coververzií či live nahrávok. Túto jeseň plánovala kapela ďalšie veľké oslavy jubilea v rámci turné s názvom Dvadsaťpäť roky. To sa na teraz odkladá, no o to výnimočnejší bude rozhlasový koncert v Pohode_FM Live, ktorý je súčasťou tohtoročného Koncertu pre všímavých.


Chór vážskych muzikantov

Undergroundová skupina Chór vážskych muzikantov, známa aj ako CHVM, tento rok oslavuje už 40 rokov svojej existencie. Práve táto kapela vytvorila z Trenčína jedno z najdôležitejších centier slovenskej alternatívnej scény a pomáhala mnohým skupinám vrátane Bez ladu a skladu. Prvý oficiálny koncert CHVM sa uskutočnil na prvom ročníku trenčianskeho Gympelrocku (zaujímavosťou je, že táto akcia funguje dodnes). Pozitívny ohlas zo strany návštevníkov koncertu však nezdieľali komunistickí funkcionári. Kapele vypli prúd a podobné radovánky ju čakali až do roku 1989.

Prvé roky po páde komunizmu priniesli paradoxne útlm kapely. Druhým vrcholom CHVM boli roky 2005 až 2010, kedy nahrala v krátkom slede tri albumy. Tridsať rokov na scéne oslávila spoločným koncertom so skupinou The Stranglers na Pohode 2010 a štyridsiatku oslávi svojím prvým živým vystúpením na vlnách Rádia_FM.


Redakciu Hudba.sk za organizátorov podujatia informoval Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti nájdete Facebook evente.

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a