V nedeľu 17. decembra sa o 19.00 hodine v Primaciálnom paláci uskutoční Vianočný koncert Slovenského mládežníckeho orchestra. Orchester, zložený z vybraných študentov slovenských konzervatórií a vysokých hudobných škôl, bude účinkovať pod vedením huslistu Jozefa Horvátha, koncertného majstra Slovenskej filharmónie.

Program koncertu je zostavený z atraktívnych kompozícií majstrov baroka a romantizmu. Zaznejú skladby ako populárny Husľový koncert f mol s podtitulom Zima zo slávneho cyklu Štyri ročné obdobia a strhujúci Flautový koncert F dur s hudobnou ilustráciou búrky na mori od Antonia Vivaldiho, Koncert pre hoboj, husle a orchester Johanna Sebastiana Bacha a nádherná suita v starom slohu nórskeho romantického skladateľa Edvarda Hagerupa Griega.

Príprava koncertu bude prebiehať pod umeleckou supervíziou skúsených hudobníkov - Jozef Horváth a Martin Ruman zo Slovenskej filharmónie, Eugen Prochác z VŠMU a Ján Prievozník zo Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Ako sólisti sa na koncerte predstavia štyria členovia Slovenského mládežníckeho orchestra: Jana Kulkovská, študentka Akadémie umení v Banskej Bystrici a zároveň prvá flautistka Štátnej filharmónie Košice, huslisti Marek Juráň a Emma Tarkayová, absolventi Konzervatória v Bratislave a v súčasnosti poslucháči Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a hobojistka Alžbeta Struňáková z Konzervatória v Bratislave.

Slovenský mládežnícky orchester Zdroj: Hudobné centrum

Slovenský mládežnícky orchester je projektom Hudobného centra, ktorého cieľom je podpora prípravy mladej generácie hudobníkov na pôsobenie v profesionálnej praxi, ako aj celkové pozdvihnutie úrovne slovenského mládežníckeho interpretačného umenia. Orchester ponúka príležitosť študentom a mladým umelcom nadobudnúť prostredníctvom štýlovo rôznorodej dramaturgie a pod vedením popredných hudobníkov ako lektorov jednotlivých nástrojových skupín cenné skúsenosti v oblasti orchestrálnej, ale tiež komornej hry, práce s dirigentom či sólovými hráčmi.

Členmi Slovenského mládežníckeho orchestra sú na základe konkurzu v súčasnosti šesťdesiati mladí hudobníci – študenti konzervatórií a hudobných fakúlt. Slovenský mládežnícky orchester v roku 2017 účinkoval na festivale Allegretto v Žiline (sólista Jakub Čižmarovič, dirigent Martin Majkút), uskutočnil sústredenie na pôde Katedry hudby Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a koncertmi na letných festivaloch v Nových Zámkoch a Piešťanoch (sólista Stanislav Masaryk, dirigent Benjamin Bayl). Od mája je Hudobné centrum ako zriaďovateľ Slovenského mládežníckeho orchestra súčasťou Európskej federácie národných mládežníckych orchestrov (EFNYO).

Redakcii Hudba.sk poskytol informácie Adrian Rajter z Hudobného centra.

Foto: PR