Spevák a skladateľ Miro Žbirka nás síce minulý rok náhle opustil, no jeho hudba tu zostáva s nami. Vydavateľstvo Opus ponúka pre jeho priaznivcov reedície štyroch albumov z rokov 1984 až 1990, ktoré patria medzi to najlepšie a najoriginálnejšie v jeho diskografii.


Konkrétne ide o albumy Nemoderný chalan (1984), Chlapec z ulice (1986), Zlomky poznania (1988) a K.O. (1990). Na jeseň vydavateľstvo pripravuje aj vinylový box, kde bude všetkých sedem albumov z rokov 1980 až 1990, ktoré spevák a skladateľ nahral a vydal pod značkou Opus. Okrem spomenutých tak bude obsahovať aj jeho prvé tri sólové albumu Doktor sen (1980), Sezónne lásky (1982) a Roky a dni (1983). 

Vydanie exkluzívneho 7LP boxu je naplánované na október k jeho nedožitým sedemdesiatinám, kedy sa budú konať aj koncerty v Bratislave, Prahe a Londýne pod názvom Tribute to Miro Žbirka 70. Ešte predtým, na prelome apríla a mája, vyjde album Posledné veci, ktorý bude obsahovať posledné skladby, ktoré spevák napísal a nahral na svoj pripravovaný album. Dokončiť sa mu ho nepodarilo, ale jeho prácu dotiahol s pomocou spriaznených producentov a hudobníkov jeho syn David Žbirka. Prvý singel z nahrávky s názvom Nie si sám vyšiel 24. februára.


Plodná a progresívna spolupráca s Lučeničom
(odkazy v názvoch albumov vás zavedú na streamovaciu "križovatku")

Štvorica albumov, ktoré teraz vychádzajú v reedícii, je považovaná najzaujímavejšie a hudobne najodvážnejšie obdobie spevákovej kariére. V roku 1984 Miro Žbirka so špičkovou producentskou podporou Laca Lučeniča nahral svoj štvrtý album Nemoderný chalan. Rozišiel so svojím dvorným textárom Kamilom Peterajom a celý album si otextoval sám, takže je to plne autorský album v hudobnej i textovej zložke (s jedným hudobným spoluautorstvom Laca Lučeniča), čo bola v tom čase na Slovensku rarita. Hneď úvod albumu je impozantný – otváracie piesne 22 dní, Poraď si sám a Pozri sa priradili k najväčším hitom celoživotnej Žbirkovej kariéry.
 Ďalšie skladby ako Do člna či Mesto spí sa zase stali s odstupom desaťročí kultovými medzi fanúšikmi alternatívnej a elektronickej hudby.

V roku 1986 vydal Meky ďalší plne autorský album Chlapec z ulice. Opäť na ňom spolupracoval s Lučeničom, ktorý je aj autorom hudby úvodnej inštrumentálnej piesne. Ide o jednu z najexperimentálnejších skladieb, aké u nás v tej dobe vznikli. Nahrávka ďalej obsahuje hity ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Huckleberry Finn, Kúp mi knihu, Slávou opitý či Katka, ktorú venoval svojej celoživotnej láske a manželke. Hudobné podklady nahrala mierne pozmenená skupina Limit, pričom album štýlovo veľmi konzistentne nadviazal na Mekyho predchádzajúci album a opäť prináša jeho nezameniteľný autorsko-interpretačný štýl.


Dva roky po Chlapcovi z ulice nahral Miroslav Žbirka s Lacom Lučeničom a skupinou Limit album Zlomky poznania. Tu už sa Meky vrátil k spolupráci s textármi, konkrétne veľkými menami ako Ján Štrasser a Jozef Urban, pričom zhudobnil aj skvelé básne Miroslava Válka (Jesenná láska) a Milana Urbana (Zlomky). Štýlovo a interpretačne je to ďalší typický Žbirkov album so schopnosťou vytvárať trvalé hity ako Len s ňou, Možno sa ti zdá a pod., pričom Žbirkova a Štrasserova Prvá sa už nepochybne zaradila do zlatého fondu slovenských evergreenov.

Meky sa rozlúčil s Opusom v roku 1990 svojím siedmym radovým slovenským albumom K.O., ktorého producentom bol stále Laco Lučenič. Ďalších hudobníkov v skupine Limit však obmenil. Najväčší textársky priestor dal spevák na tomto albume Jozefovi Urbanovi, s ktorým potom spolupracoval až do jeho predčasnej smrti v roku 1999. Tento album uzatvára kolekciu siedmich pôvodných štúdiových albumov, ktoré nahral Miroslav Žbirka pre vydavateľstvo Opus.

PS: O pohľade Hudba.sk na toto Mekyho obdobie svedčí fakt, že piesne z prvých troch z tejto štvorice albumov tvoria až štvrtinu všetkých skladieb v našom playliste Mekyho stovka, ktorý sme spontánne vytvorili v dňoch po jeho smrti. A to sme sa ešte krotili...


Informácie a vizuály albumov redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Renáta Tomášová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka