Len nedávno ohlásil svoj návrat po niekoľkomesačnej pauze jeden z najvýraznejších mladých raperov na domácej scéne Osem so skladbou Odhodlaný. Svoje odhodlanie zatiaľ plní do bodky, čo dokazuje aj v novinke s názvom Obľúbené číslo, v ktorej spojil sily s čoraz populárnejším slovenským R&B spevákom Danom Kapitánom.

Napriek rozličnosti žánrov si sadli, napokon, pre speváka to ani zďaleka nie je prvá rapovo-spievaná spolupráca. V minulosti si ho do svojich skladieb prizvali napríklad aj Vladis, Solid Move, Majself, Paulie Garand, Dame, Momo, Plexo, Moja Reč či Separ. Spevák sa návrhu na spoluprácu s mladým raperom z Námestova chytil okamžite a svoje refrény napísal do dvoch hodín. 

Takisto ako Dano Kapitán, aj Osem má za sebou náročnejšie obdobie.
Po smrti kamaráta sa podľa vlastných slov približne pol roka nedokázal dokopať do písania textov, no pri počúvaní minimalistického temného beatu, ktorý mu poslal producent Die For, sa závan inšpirácie nedal zastaviť. Podobne to bolo aj pri spomínanom predošlom singli Odhodlaný s hudbou toho istého beatmakera. Ako priznáva Osem, práve produkcie od Die For ho nakopli k ďalšej tvorbe. O videoklip sa postaral Adam Bázlik.


Osem sa už svojou prvou skladbou Víchor (2017) zaradil medzi undergroundových raperov, ktorí si nedávajú servítku pred ústa. V spomínanom debutovom singli či v ďalších skladbách ako Jediná možnosťSever (2018), ktoré vydal ešte ako neznámy tínedžer, sa rapovému publiku predstavil ako večne podceňovaný outsider z ťažkých rodinných pomerov, kde svoju rolu zohral aj alkohol a domáce násilie. Svojou autentickosťou si postupne získal tisícky fanúšikov a rešpekt skúsenejších kolegov. Odvtedy každou novinkou potvrdzuje, že jeho trefná a nekompromisná dikcia je zárukou kvalitného rapu.

Dana Kapitána už fanúšikom súčasnej slovenskej hudby predstavovať netreba. Po množstve spoluprác vydal v roku 2019 debutový sólo album Kakashi a v súčasnosti pracuje na ďalšom. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na ďalší originálny slovenský R&B počin.


Text: Hudba.sk (zdroj: Jana Trellová / Ruka Hore)
Foto: Facebook.com/osamely.osem