Slovenska pôsobiaca v New Yorku Hanka G, vlastným menom Hanka Gregušová, v máji prilieta domov, aby absolvovala slovensko-české koncertné turné. Šnúra je venovaná jej tretiemu sólovému albumu Twin Flame, ktorý vydala v decembri 2016 s virtuóznym slovenským klaviristom Ondrejom Krajňákom.

Turné Hanky Gregušovej odštartuje už 17. mája v Trenčíne v kaviarni Coffee Sheep, pričom sa speváčka sa v rámci slovenskej časti turné zastaví aj v Banskej Štiavnici, Brezne, Bratislave, Nitre, Demänovskej Doline a v Žiline. Koncertná šnúra vznikla na podporu jej tretej štúdiovky, na ktorej vzdáva hold svetovo uznávaným klaviristom ako Oscar Peterson, Ernest Oláh, Chick Corea, McCoy Tyner, Thelonious Monk či Mal Waldron.

Pod albumom je okrem nej podpísaný aj Ondrej Krajňák, ktorý patrí k najobsadzovanejším jazzovým hudobníkom v strednej Európe. Spolupracoval s interpretmi ako Ida Kellarová, Iva Bittová, Oskar Rosza, Radovan Tariška, Oto Hejnic, Juraj Bartoš. Spoločne sa predstavia aj na slovensko-českom turné.

Hanka a Ondrej sú známi strhujúcimi vystúpeniami plných života, vášne, smútku ako aj príbehov priamo zo života oboch interpretov a súčasného pôsobenia Hanky v New Yorku. Do albumu Twin Flame obaja hudobníci vložili kus svojho srdca a fanúšikovia sa môžu tešiť na jedinečnú fúziu jazzu, slovenského folklóru, afro-amerického gospelu a soulu. 


Rešpektovaný album aj vo svete

Na väčšinu kompozícií Hanka napísala texty a dodala im tak vokálnu podobu. O albume Twin Flame sa pochvalne vyjadrili viacerí domáci aj americkí jazzoví muzikanti. Uznávaný kontrabasista Reggie Workmann, ktorý tiež Hanku zavolal hosťovať do svojej kapely, hudobníčke napísal: "Práve som si vypočul tvoje CD Twin Flame. Vyprodukovala si skutočne krásny produkt. Myslím, že máš pred sebou úžasnú kariéru. Rád som si vypočul tvoju krásnu hudbu a citlivé texty." Slovami chvály nešetril ani umelecký riaditeľ a saxofonista významného klaviristu Randyho Westona, T.K. Blue, ktorý album označil za "úžasný projekt s dušou".

Pozitívnej kritiky sa Hanka G dočkala aj od Jána Hoceka, zastupujúceho český jazzový portál Jazzport.cz. Album ohodnotil najvyšším počtom bodov a o hudobníčke sa vyjadril ako o jednej z najnádejnejších jazzových speváčok súčasnosti. Na Slovensku bola nahrávka nominovaná na ocenenie Radio_Head Awards v kategórii jazzová hudba aj na cenu Esprit.


New York našla nový domov

Hanka žije a vystupuje v samotnom srdci afro-americkej kultúrnej tradície v New York City, kde si získala poslucháčov svojím tmavým, hlboko posadeným hlasom. Hudobníčka vystupuje na newyorskej klubovej scéne so svojou kapelou, ale aj v quintete významného hráča na bicie nástroje Taru Alexandra, syna tenor-saxofónovej legendy Rolanda Alexandra. Hanka sa podieľala aj na pripravovanom albume tria Pospiš/Nikitin/Sillay, ktorému dopomohla skontaktovať sa s americkými hudobníkmi, ktorí tiež stáli pri zrode pôsobivého singla Amerika spieva.

Tvorba z jej albumov sa pravidelne hráva v najväčších jazzových rádiach naprieč USA. Z hudobníkov, s ktorými spolupracuje, treba spomenúť aj najvychytenejšieho klaviristu súčasnej NYC scény Anthonyho Wonseyho (známy je zo spolupráce s trubkárom Nicholasom Paytonom), Marcusa McLaurina (20 rokov bol dvorným kontrabasistom legendy jazzovej trúbky Clarka Terryho), Stanleyho Banksa (basgitarista funkovej legendy Georgea Bensona), Johna Petersa (gospelový a R&B klavirista, ktorý spolupracoval s Aliciou Keys) či Rodneyho Kendricka (dlhoročný klavirista a umelecký vedúci speváckej legendy Abbey Lincoln, známy aj zo spolupráce s Kenny Garettom, Jamesom Brownom).

Hanka je taktiež jedinou sólistkou z východnej Európy, ktorá pôsobí v gospelovom zbore kostola Memorial Baptist Church v Harleme. V minulom roku sa stala laureátkou slovenského odborného ocenenia v oblasti jazzu - Ceny Ladislava Martoníka a nadobudla titul Jazzman roka 2017, pričom sa jej tento úspech podarilo dosiahnuť len ako druhej žene za 26 rokov existenie ocenenia. Na Slovensku otvárala bratislavské koncerty svetovým jazzovým interpretom ako Kurt Elling či Cassandra Wilson. Samotná Cassandra Wilson sa verejne vyjadrila o Hanke ako o "najlepšej z nastupujúcej generácie".

Termíny a miesta SK/CZ turné Hanky G:

17. mája (19:00) - Trenčín, Coffee Sheep   
18. mája (21:00) - Banská Štiavnica, Libresso
19. mája (19:00) - Brezno, Synagóga  
22. mája (19:00) - Brno, Jazzová kavárna Podobrazy  
23. mája (19:00) - Praha, (A)VOID Floating Gallery 
23. mája (20:30) - Praha, U Staré Paní 
24. mája (20:00) - Bratislava, Korzo Restaurant (špeciálny narodeninový koncert feat. Štefan "Pišta" Bartuš a Marián Ševčík)  
25. mája (20:00) - Nitra, Life House Beer
26. mája (20:00) - Demänovská dolina, Tri studničky 
27. mája (18:30) - Žilina, Tri studničky 

Prečítajte si tiež: Hanka G sa presadila v New Yorku, svoju americkú kapelu privedie aj na Slovensko


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Tomáš Maretta z Maretta Production. Tlačovú správu sme doplnili a upravili. 

Foto: archív speváčky