RTVS uvedie na obrazovkách Jednotky jedinečný program z dvorov sídlisk, ktorý si v štyroch priamych prenosoch budú môcť diváci pozrieť aj zo svojich obývačiek. V jednotlivých častiach sa predstavia obľúbené kapely a speváci, zaznejú tóny tradičného folklóru, vystúpia umelci iných žánrov z divadla, z poézie, ale i z oblasti vážnej hudby.

Projekt s názvom U vás doma začína prvým dielom už v piatok 15. mája o 20:30. Základným cieľom je pobaviť a povzbudiť ľudí v časoch koronakrízy, ale hlavne poďakovať všetkým tým, ktorí boli a sú v prvej línii. "Poďakovať treba týmto ľuďom, lekárom, personálu v seniorských zariadeniach, v nemocniciach, ale aj obyčajným ľuďom v obchodoch, ktorí nám teraz už dovolili trošku slobodnejšie dýchať. Niektorých chceme pozvať aj na pódium, porozprávať sa s nimi, poďakovať, pretože oni čelili hrozbe zoči-voči. Potleskom im vzdať hold," povedal organizátor projektu Martin Frimmer.

Prečítajte si tiež: Umenie pod oknami: nový projekt prináša živú hudbu na bratislavské sídliská

"Myšlienka vznikla z toho, že umelci zostali doma a chýbajú im diváci a naopak ľuďom umelci. Ľudia sú prirodzene doma, a tak nám napadol variant, že umelci môžu ísť za divákmi. Uvedomujeme si, že najviac divákov je na sídliskách. Pootvárajú okná, vyjdú na balkóny a môžu mať plnohodnotný koncert, ktorý sa aj priamo prenáša do domácností. Druhým pilierom projektu je fakt, že koncertmi sa pomáha, majú charitatívny rozmer, k čomu umelci prispejú i svojou troškou," vysvetľuje producent projektu Dano Dangl

"Situácia sa neustále mení, opatrenia musíme dodržiavať prísne. Umelci budú prichádzať postupne, nebudú sa kontaktovať so štábom, ktorý musí všetko technicky zabezpečiť. Zároveň budeme vyzývať ľudí, aby koncert pozerali skutočne z balkónov," dodáva režisér programu Lukáš Zednikovič.


Vidiek, Katka Knechtová, Fragile aj Hex

Koncerty U vás doma sa uskutočnia v štyroch mestách, prvým bude 15. mája Žiar nad Hronom, kde sa predstavia skupiny Vidiek a Cimbal Brothers. Vystúpia tiež herci Jozef Vajda a Ľuboš Kostelný, zahrajú i Trombitáši. Moderátormi budú Katka Brychtová a Juraj "Šoko" Tabaček. "Nesmierne sa teším, že sa takýmto spôsobom priblížime divákom. Nechceme, aby chodili diváci za nami, chceme, aby nám tlieskali z balkónov svojich domovov. Aj takýmto spôsobom môže byť medzi nami a ľuďmi skvelá interakcia. S prirodzeným nadšením a radosťou," konštatuje Katka Brychtová.

Ďalší piatok 22. mája vystúpi v Prešove speváčka Katka Knechtová a rómsky folklórny fenomén Lomnické Čháve. Predstaví sa aj divadlo Kavej so zábavným seriálom priamo na pódiu, herečky Anička Rakovská a Janka Kovalčíková. Klavírny sprievod bude mať Daniel Špiner a moderovať Milan "Junior" Zimnýkoval a Stanka Kašperová. Tretí koncert bude 29. májaRimavskej Sobote. Aj tu čaká divákov na sídliskách veľmi pestrá produkcia v podaní umelcov ako sú Fragile, Družina, Túlavé divadlo či herci Števo Martinovič, Adela Mojžišová a Soňa Norisová. Moderátormi budú Adela Vinczeová a Matej "Sajfa" Cifra.

Posledný koncert zo série U vás doma sa odohrá v 5. júna v Bratislave, kde bude hudobným headlinerom skupina Hex. Diváci nielen na sídlisku, ale i pri televíznych obrazovkách sa budú môcť zabaviť aj na divadelnom predstavení "Prišla som bojovať o Vášho muža... alebo A čo ja, láska?", v ktorom účinkujú Martin Mňahončák, Marta Sládečková, Dominika Kavaschová a Zuzana Porubjaková. Hosťom bratislavského koncertu bude pán Róbert Mistrík.

Televízny programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák považuje koncerty U vás doma za výnimočný projekt. "Vysielanie takéhoto programu na obrazovkách RTVS má v týchto ťažkých časoch predovšetkým ľudský význam. Oceňujem jeho výnimočnosť aj pre výrazný charitatívny rozmer." Ide o zbierku Kto pomôže Slovensku (#ktopomozeslovensku), do ktorej môžu prispievať diváci, ale aj organizácie a firmy. 

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér RTVS Marián Prevendarčík. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dominika Kentošová / RTVS

Súvisiaci interpreti: Hex, Katarína Knechtová