Festival Vrbovské vetry, ktorý sa tradične konal počas druhého júlového týždňa v mestečku Vrbové, sa tento rok posúva - bude o týždeň skôr. Siedmy ročník obľúbeného podujatia určeného pre fanúšikov hudby a recesie sa uskutoční v dňoch 1. až 7. júla. Hudobný program bude tvoriť špička českej a slovenskej nezávislej scény.

Vrbovské vetry 2013 tak ako po minulé roky ponúknu aj letné kino, besedy, či divadlo a tradične sa budú niesť v duchu jedinečného humoru bratov Jobusovcov a multiorganizácie Kriak. Od pondelka do štvrtka sa budú v centre Vrbového premietať kvalitné filmy z retro autobusu Bažant kinematograf, pred ktorými sa uskutočnia hudobné vystúpenia a besedy. V rámci tohto celotýždňového programu, ktorý je zdarma, sa uskutoční aj koncert domácej legendy, skupiny Vrbovskí víťazi, ktorá predstaví niekoľko noviniek, napríklad nový nástroj: hudobno-militaristický hybrid prezývaný pancierová past, základného tónu A a ráže 110 mm. Zaujimavou vsuvkou budú určite aj hasičské preteky a piatkový večer uzavrie Dyvallo spod šikmej veže s hrou Sprisahanie.

Hlavný festivalový večer v sobotu 6. júla sa bude niesť  v duchu noviniek, vačšina interpretov bude mať na festivale premiéru a členovia kapiel zakladateľov festivalu (Karpatské chrbáty, Chiki Liki Tu-a, Vrbovskí víťazi a Slobodná Európa), ktoré hrávali každý rok, vystúpia tentokrát v rámci hudobno-zábavného programu Vetrovarieté, ktorý si pripravili špeciálne len pre Vrbovské vetry a ktorý určite prinesie množstvo vtipných momentov.

Svetovú premiéru bude mať folklórny súbor Kriačik a tanec zvaný JEKRUTA (Jednoduchý kruhový tanec). Z Česka na festival zavítajú vzácni hostia David Koller, Mňága a Žďorp, či legenda Abraxas, slovenskú scénu bude zastupovať pestrý výber kapiel - Zóna A, Para, Korben Dallas, Živé kvety, folklórom inšpirovaná Družina a mladí reprezentanti štýlu ska Fuera Fondo. Organizátor Braňo Jobus pokrstí nové CD svojho sólového projektu Abusus.

Samozrejmosťou budú aj vtipné vsuvky z dielne multiorganizácie Kriak. Popri klasických disciplínach ako "Dostihy na húpacích koňoch" či "Formula 0", prebehnú aj novinky ako "Lov na vrbovské endemity" alebo prvá recitácia básne z playbacku v histórii ľudstva, ktoré budú útočiť na bránice navštevníkov. Tí sa môžu tešiť aj na denný a nočný ohňostroj či vyhliadkové lety vrtulníkom. Pre prípad búrky je k dispozícii krytá tribúna s dostatočnou kapacitou pre všetkých účastníkov festivalu, ktorých bude zabávať gajdošská muzika a Braňo Jobus so svojim legendárnym megafónom.

Celý areál je asfaltový, čiže gumáky môžte nechať doma. V nedeľu festival ukončí každoročná Upratéka s neopakovateľnou atmosférou a "Výprava do stredu sveta a vesmíru" spojená s prednáškou samotného minerála multiorganizácie Kriak Andreja Budislava Jobusa. A to všetko samozrejme pod záštitou samotného Preccedu Húpacého Kona!

Redakciu Hudba.sk informoval Whisky zo Slobodnej Európy. Všetky podrobnosti nájdete na webe www.vrbovskevetry.sk.

Súvisiaci interpreti: Abraxas, David Koller