Prepáčte za trápny titulok bez názvu kapely, ktorú niektorí isto dobre poznáte a keby ste vedeli, že ide o jej klip, tak by ste si článok s nadšením otvorili. Lenže väčšina ľudí vôbec netuší o existencii These New Puritans. Ich nové video je natoľko výnimočné, že ho chceme ukázať aj širokým masám, bežne klikajúcim na Daru a Rytmusa.

Možno čitatelia portálu Topky.sk, na ktorý článok hodláme prelinkovať, tento umelecký počin vôbec neocenia. Možno si tradične trochu zafrflú v diskusii a vrátia sa tam, odkiaľ prišli - ku konzumácii bulváru, ktorý nenávidia a zároveň milujú. Touto cestou ďakujeme Zoznamu a Topkám za priestor na zviditeľnenie našich článkov, niekedy je to ťažké, lebo väčšina ľudí naozaj kliká len na hlúposti, ale občas sa zadarí aj s hodnotnou hudobnou témou. Dostať kvalitnú "nerádiovú" hudbu k masám je celkom výzva, hotová titulková alchýmia... Aj preto tento experiment.

Ale prejdime k veci. These New Puritans je britská artrocková kapela, ktorá je na scéne od roku 2006. Debutovala o dva roky neskôr albumom Beat Pyramid, ktorým si okamžite získala záujem hudobných médií a priazeň kritikov. Slovenskí fanúšikovia môžu "puritánov" poznať vďaka Bažant Pohode, kde v roku 2010 predstavili svoj druhý album Hidden. Touto nahrávkou skupina dvojičiek Jacka a Georgea Barnettových suverénne potvrdila svoje miesto na scéne. Hudobná kritika opäť jasala a magazín NME umiestnil nahrávku na úplný vrchol rebríčka najlepších albumov roka.

Po tri a pol ročnej odmlke kapela v pondelok 10. júna vydala svoj tretí album s názvom Field of Reeds, na ktorom opäť posúva svoj unikátny hlboký zvuk na pomedzí (neo)klasickej hudby a rocku na novú úroveň. Vo štvrtok mal premiéru videoklip k singlu Fragment Two, ktorý režíroval v rámci platformy The Creators Project austrálsky umelec Daniel Askill (vytvoril aj videoklip k najväčšiemu "hitu" TNP - We Want War). V unikátnom slow-motion videu sú jednotliví muzikanti "rozmiestnení" v chladnom a temnom údolí imaginárneho sveta pod majestátnymi horami, kamera sa posúva horizontálne ako v počítačovej behačke a divák netuší, čo všetko ho ešte čaká. Nebudem prezrádzať, krásne video sa naozaj oplatí vidieť na celej obrazovke.

Samotná skladba má na prvé počutie rozpoznateľný rukopis Jacka Barnetta, no These New Puritans svoj eklektizmus obohatili o nové prvky, napríklad vibrafón. Počúvajte stereo, na kvalitných slúchadlách.

Odkaz na fullscreen


PS: Neber meno Rytmusovo do huby nadarmo!

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Daniel Askill

Súvisiaci interpreti: These New Puritans