Zaujímavý atmosférický podmaz, nudný refrén bez melódie a prekvapujúci videoklip, ktorý diváka na pár minút prenesie do iného sveta. To je v skratke nový singel Dary Rolins z albumu ETC, ktorý vyjde už o dva týždne. Názov skladby je Dúha a speváčka ju venuje tým, ktorí sa "nekompromisne ľúbia".

V samotnom videoklipe však Dara Rolins až taká nekompromisná nie je, keďže namiesto Rytmusa sa v ňom objíma s hercom, ktorého meno prezradia záverečné titulky. V slohách novinky Dúha ponúka speváčka niekoľko zaujímavých momentov, odkazuje v ňom nielen na fyzickú príťažlivosť k partnerovi ("zrejme uvoľnenú morálku mám, stačí dotyk, z trička ťa vyzliekam"), ale aj na svoj prístup k láske, vzťahom a životu všeobecne.

Refrén je však bez nápadu a melódie. Tú nesie len chytľavý a zvukovo vyšperkovaný beat, o ktorý sa postaral Maiky Beatz. Príliš časté opakovanie názvu skladby omrzí skôr, než ju dopočúvate, a nasilu pôsobiace rýmy so slovami rúham, ztuha (čechizmus jak Brno), či "vrchol poetickej invencie" dúha/druhá tomu tiež veľmi nepomáhajú. Kostrbaté texty sa bohužiaľ stávajú trademarkom novodobej Darinej tvorby, takže v tomto smere príliš neprekvapila.

videoklip Dúha Zdroj: Youtube

Život v lone prírody vs. product placement

K lepšiemu výslednému dojmu prispieva netradičný vizuál. Daru v ňom okrem intímnych chvíľ s potetovaným svalnáčom môžete vidieť najmä ako divožienku tráviacu čas v lesnom karavanovom kempe. Tu žije (alebo dovolenkuje) so skupinkou žien, ktoré pri nej stoja v dobrom aj v zlom. Sú to jej tanečníčky a kamarátky Ľubica Družica (Street Dance Academy), Miricaj Korpa-Ondo, Petra Alma, Silvia Kolcunová a Nika Lehocká, ktorá sa postarala aj o choreografiu.

Spolu s nimi je súčasťou partie aj speváčkina dcéra Laura Homolová (v titulkoch alias "Lola Rolins"). To prekvapilo a pobúrilo niektorých Dariných fanúšikov na sociálnych sieťach - vadí im, že v klipe s náznakmi erotiky účinkuje aj deväťročné dievča.

Autorom klipu je režisér a kameraman Adam Pavelka, ktorý na réžii a strihu pracoval spoločne s Darou. Podaril sa im na naše pomery originálny a svieži videoklip, aj keď reklamu na značkový sekt, ktorý tieto "kočovníčky" popíjajú na lúke či pri ohni, si mohli odpustiť. Stačí, že na začiatku a na konci videa diváka zahltia logá partnerov. Ktovie, prečo to tak "in your face" nerobia aj zahraničné hviezdy, ku ktorým tie naše tak vzhliadajú... Zrejme im viac záleží na oddelení umenia od biznisu.


(Mimochodom, spomínate si na pieseň s rovnakým názvom, ktorú Darinka naspievala v roku 1983 ešte ako detská speváčka? Na Youtube ju nájdete v dvoch verziách pod názvami Dúha I. a Dúha II.)

PS: Ak vám novinka od Dary nesadla, skúste dať šancu novému singlu Laurinho otca Matěja Homolu a jeho kapely Wohnout. V prekvapivej spolupráci s legendárnym slovenským trubkárom Lacom Deczim nahrali skvelú vec Hudba léčí, ktorá vás možno nevylieči zo všetkých problémov, ale spoľahlivo vám rozjasní deň. Ak by mali dramaturgovia v rádiách dostatok odvahy a vkusu, mohla by sa stať nečakaným letným hitom.

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins