V bratislavskom kostole Cirkvi bratskej sa 13. augusta popoludní konala posledná rozlúčka s popredným slovenským umelcom Mariánom Vargom. Zomrel v stredu 9. augusta vo veku 70 rokov.

Na poslednej ceste ho príhovormi vyprevadili kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, textár Peter Uličný, hudobný skladateľ Vladimír Godár, porevolučný minister kultúry Ladislav Snopko. Ako uvádza denník SME, príhovory striedala hudba - Moyzesovo kvarteto hralo nielen skladby Mariána Vargu, ale aj tie, ktoré rád počúval. Pavol Hammel na záver spolu so zborom zaspieval pieseň Ľalia poľná. Jej autorom je Marián Varga, text napísal Kamil Peteraj a vyšla v roku 1977 na albume Na II. programe sna trojice Hammel, Varga, Hladík.

"Marián, my sa vlastne nelúčime, pretože dnes večer, keď prídem domov, tak si pustím niektorú z tvojich platní, pravdepodobne Konvergencie, ktoré mám najradšej," povedal pri rozlúčke so zosnulým Uličný. "Marián Varga tu nie je, ale hneď ako táto myšlienka doznie, príde ďalšia, láskavá - nie je tu, ale ostáva v našich srdciach, v našich spomienkach, v pamäti tejto krajiny," uviedol v rozlúčkovom príhovore Snopko.

"Videl síce veci paradoxne, no nikdy mu neunikala podstata," povedal Godár, podľa ktorého vďaka Mariánovi Vargovi slovenská hudba v 20. storočí dostala zmysel a jeho tvorba sa stala súčasťou slovenskej kultúry, na ktorú by sme nemali zabudnúť.

Pripomeňte si niektoré z jeho skladieb v našom playliste:



Prečítajte si:

Odišla legenda, kreslo po Mariánovi Vargovi ostáva prázdne, zhodujú sa umelci

Sloboda, plodnosť, novátorstvo: Raná tvorba Mariána Vargu fascinuje dodnes

Všestranný Marián Varga vytvoril nesmrteľné perly najmä počas normalizácie

Vargove roky 1981 - 1993: Experimenty, pochmúrnosť a rozlúčka s piesňami

Zdroj: TASR, kultura.sme.sk
Foto: TASR - Martin Baumann