V hudbe sa občas oplatí riskovať, aj ako poslucháč. Koncerty a albumy, ku ktorým sa dostávame tak trochu náhodou, bez predchádzajúcich skúseností, zvyknú príjemne prekvapiť. Tieto kroky do neznáma sú navyše zintenzívnené pocitom výnimočnosti, čohosi, čo (zatiaľ) pozná len úzky kruh fajnšmekrov.

Timber Timbre je presne taká kapela, ktorej meno príliš nerezonuje, no o to väčšiu radosť prináša hŕstke zasvätených uší. Jej čaro môžete objaviť aj vy - už o dva týždne (27.9.) odohrá koncert vo Viedni.

Kanadská skupina patrí k tomu najkvalitnejšiemu, čo tamojšia scéna ponúka - väčšina z jej doterajších šiestich albumov bola nominovaná na prestížnu Polaris Prize (niečo ako kanadská verzia britsko-írskej Mercury Prize). Zoskupenie svojím melancholickým videním sveta a hudby vedie podivín Taylor Kirk, ktorý zručne mieša duchárčinu, blues a americký folk.

Charakteristikou Timber Timbre je tak akýsi spomalený, beznádejou i nadprirodzenom nasiaknutý blues pre toto storočie. Jednou z najsilnejších stránok ich produkcie je aj hlboký, hladivý Kirkov vokál, ktorý sugestívne rozvíja obligátne príbehy o láske, osamelosti a márnosti nášho bytia.


Práve introverzia a určitá starosvetskosť lídra kapely je snáď dôvodom, prečo je napriek vysokej kvalite kapela pre mnohých stále neznámou. Kirk začínal DIY nahrávkami, no postupne svoje hudobné vízie rozšíril o spoluhráčov, ktorým dôveroval s výsostne osobným materiálom. Svoje rozpaky a uzavretosť zdá sa prekonal až so šiestym albumom. Sincerely, Future Pollution vyšiel v apríli tohto roku a predstavuje odklon od vyslovene osobných vyznaní.

Hudobne prináša elektronické prvky a inšpiráciu 80. rokmi, tematicky je akýmsi dialógom z apokalyptickej budúcnosti. A hoci vychádza z úzkosti, ktorú v Severnej Amerike vyvolali posledné prezidentské voľby v USA, Kirk odmieta myšlienku priamej inšpirácie. Po albumoch, v ktorých sa konfrontoval najmä s osobnými démonmi, tentokrát vraj jednoducho považoval za pokrytecké nevyjadriť sa k vývinu spoločnosti, hoci sa nepokladá za umelca-aktivistu. Od mágie a duchovných symbolov tak nové skladby prechádzajú k temnému vizionárstvu, čo však nič neuberá na ich hutnej atmosfére.

O sile mágie Timber Timbre sa môžete presvedčiť aj na vlastné oči a uši na ich práve prebiehajúcom európskom turné. Najbližšie napríklad 27. septembra vo viedenskom klube Arena. Vstupenky môžete do stredy 20. septembra získať v našej súťaži na Facebooku.


Autorka: Michaela Kučová
Foto: Caroline Desilets - Facebook.com/timbertimbre