Presne o týždeň odohrá svoj premiérový koncert na Slovensku jedna z najzaujímavejších postáv hip-hopu 90-tych rokov. Začínal ako líder kultovej kapely House of Pain, ktorej nesmrteľný hit Jump Around určite pozná každý fanúšik rapu. Neskôr rozbehol úspešnú sólovú kariéru ako raper s gitarou a hitmi ako What It's Like, Ends alebo Put Your Lights On.

Americký raper, spevák a gitarista Erik Francis Schrody, známy pod pseudonymom Everlast, vyráža na európske turné s novým albumom Whitey Ford's House of Pain, ktorý vyšiel minulý piatok (7.7.). Presne dva týždne po jeho vydaní, v piatok 21. septembra, ho predstaví aj slovenským fanúšikom na koncerte v Ateliéri Babylon.

"V Bratislave budem hrať prvýkrát, hral som ale v susednom Česku. Myslím, že máte podobné nátury a verím, že atmosféra u vás bude rovnako skvelá. Som zvedavý, ako publikum zareaguje na môj nový album. Zahrám však aj staršie skladby a verím, že si to spolu dokonale užijeme," uviedol 49-ročný multižánrový hudobník, ktorý je známy zaujímavým chrapľavým hlasom a originálnym spájaním rockových a bluesových vplyvov s hip-hopovými beatmi a rapom.

Medzi svoje vzory radí pestrý zoznam legiend ako Beastie Boys, Cypress Hill, Ice-T, Gang Starr, Johnny Cash, Bob Dylan, Tom Petty, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Neil Young alebo Run-D.M.C.


Grammy za spoluprácu so Santanom

Jeho najväčším sólovým hitom je skladba What It's Like z albumu Whitey Ford Sings the Blues, ktorý má tento rok presne 20 rokov od vydania. Novinka je aj preto jasným odkazom na túto zásadnú nahrávku jeho kariéry. Fanúšikovia si určite spomínajú aj na spoluprácu s kapelou Santana na singli Put Your Lights On z roku 1999, za ktorý získali cenu Grammy v kategórii Najlepší rockový výkon dua alebo skupiny s vokálom. Hoci skladba vyšla na Santanovom albume Supernatural, jej autorom je práve Everlast a ide o jednu z jeho najosobnejších skladieb - napísal ju po tom, ako krátko pred vydaním svojho albumu prežil infarkt.

Celkovo má na konte osem sólových nahrávok (z toho sedem štúdioviek a jednu akustickú "lajfku"), tri albumy s formáciou House of Pain a množstvo spoluprác. Okrem Carlosa Santanu, ktorý mu oplatil hosťovanie na albume Eat at Whitey's (2000, skladba Babylon Feeling), nahrával aj s menami ako B-Real (Cypress Hill), Cee-Lo Green alebo Aloe Blacc, ktorého môžete počuť na novom albume v piesni Slow Your Roll.


Návštevníci Ateliéru Babylon sa môžu tešiť na energický koncert charizmatického hudobníka, ktorý má za sebou stovky vystúpení po celom svete.

"Kto Everlasta nepozná, určite si ho obľúbi. Je to naozaj neuveriteľný talent. Okrem toho, že na Slovensku predstaví svoj nový album, turné je zároveň poctou k 20. výročiu vydania jeho v poradí druhého a zároveň najúspešnejšieho albumu Whitey Ford Sings the Blues. Ak chcete zažiť niečo, čo tu ešte nebolo, koncert by ste si nemali nechať  ujsť," pozýva Petr Duben zo spoločnosti Czechoslovak Music Factory, ktorá tento koncert prináša.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Vypočujte si nový Everlastov album na Deezeri:



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Everlast