Pilotný singel z reedície debutového albumu newyorskej speváčky Lany Del Rey sa dočkal svojho videospracovania. 10-minútovou snímkou sa vracajú časy, kedy sa nerobili klipy len pre reklamu na sponzora, ale aj preto, aby boli iné – kultové.

Jednoznačne je to aj tento prípad. Videoklip ani nie je tak filmom, skôr trailerom. Svedčí o tom spleť zdanlivo nesúvisiacich obrázkov prepojených hlavnou myšlienkou. Spolu vytvárajú umelecké dielo, o ktoré sa, paradoxne, umelci v posledných rokoch ani veľmi nesnažia.

Ride rozpráva príbeh dievčaťa (Lana Del Rey, resp. Lizzy Grant), ktoré sa snaží stať speváčkou. Na jazde svojim životom sa však cíti osamelo a preto zúfalo hľadá domov v náručí rôznych mužov. To ju oslobodzuje. Jednoduché ako facka, no zároveň s hlbokou myšlienkou. Spracovanie natoľko vyrazí dych, že aj surrealistické hojdanie sa Lany na lane z jasného neba v nevadskej púšti človek prestane vnímať a začne za tým hľadať skrytý význam.

Dokonalý audiovizuálny súlad

Samotnému singlu sa bude neskôr venovať recenzia reedície albumu. Nedá sa ale nespomenúť, že pieseň patrí medzi najdynamickejšie z tvorby Lany Del Rey, a tomu je prispôsobená aj eskalácia deja. Tak napríklad, nástup refrénu sprevádza postupné vnikanie "mládenca" do slečny opretej o pinballový stôl. Napokon skladba vyvrcholí v momente motoexhibície skrz oheň. Jedinou výčitkou by mohla byť naozaj len dĺžka videa. To však diva vyznávajúca hudobný štýl 60-tych rokov ošetrila tým, že sprístupnila aj B-verziu videa, ktoré obsahuje iba statický obraz s audiostopou. Takto si každý môže vybrať – obraz alebo zvuk.

Hudobné video malo premiéru v Aero Theatre v Santa Monica pred zrakom 400 fanúšikov. Chváliť za neho môžeme Anthonyho Mandlera, ktorý so speváčkou spolupracoval aj pri singli National Anthem.

Nebolo to tak dávno, čo sa kritici vysmievali vtedajšiemu nováčikovi Lane Del Rey. Teraz sa ona môže vysmievať im, pretože spravila video, ktoré bude inšpiráciou pre ďalšie generácie. A keby aj nie, zostane navždy vo vedomí spoločnosti ako špeciálny kúsok. 

Lana Del Rey - Ride

Foto: Lanadelrey.com

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey