Vo veku 74 rokov zomrel americký multiinštrumentalista a spevák Leon Russell. O smutnej správe informovali prostredníctvom hudobníkovej oficiálnej webstránky Leonrussellrecords.com. Muzikant skonal v nedeľu v Nashville počas spánku.

Na jeho úmrtie už reagoval prostredníctvom služby Instagram napríklad aj Elton John, ktorý s Russellom nahral spoločný album The Union (2010). "V noci zomrel môj milý Leon Russell. Bol mojím mentorom, inšpiráciou a bol ku mne veľmi láskavý. Ďakujem Bohu, že sme sa stretli a urobili The Union. Mal som ho rád a vždy budem," napísal 69-ročný John a zverejnil aj spoločnú fotografiu umelcov zo štúdia. 

Leon Russell, vlastným menom Claude Russell Bridges, sa narodil 2. apríla 1942 v Lawtone v Oklahome. Na hudobnej scéne sa zažal pohybovať už ako tínedžer. Spolupracovalo s ním množstvo interpretov ako napríklad George Harrison, Ringo Starr, Ray Charles, Eric Clapton, Jerry Lee Lewis, Delaney & Bonnie, The Byrds, Barbra Streisand, The Beach Boys, Frank Sinatra, Joe Cocker, Bob Dylan, B.B. King, The Rolling Stones a mnohí ďalší.

Russell napríklad nahral klávesy v hitoch Be My Baby od The Ronettes alebo River Deep - Mountain High, ktorý vydali Ike & Tina Turner. Na konte má aj množstvo sólových albumov. V americkom rebríčku Billboard 200 sa najlepšie darilo jeho tretiemu počinu Carney (1972), ktorý sa dostal na druhé miesto. V roku 2011 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy aj Skladateľskej siene slávy.


Zdroj: SITA (Rollingstone.com)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Leon Russell