Česko-britská skladateľská dvojica Floex a Tom Hodge svoju unikátnou šou s virtuálnym orchestrom očarili nielen Českú republiku a Slovensko, ale aj Moskvu a Petrohrad. Impozantný zážitok potom prinieslo ich vystúpenie v londýnskej Queen Elizabeth Hall. Teraz vydávajú živý záznam vystúpenia so Symfonickým orchetrom Českého rozhlasu.

Dvojica svoj album A Portrait Of John Doe, ktorý je aktuálne nominovaný na album roka v cenách českej hudobnej kritiky Apollo 2018, pôvodne nahrala so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu. Na turné ho však zobrali len vo virtuálnej podobe. O to viac sa "vyhrali" s vizuálnou stránkou koncertu.

Veľmi pôsobivý bol najmä posledný koncert v londýnskej Queen Elizabeth Hall, kde Floex a Tom Hodge vystúpili ako hostia Hidden Orchestra. Projekcia záberov orchestra totiž nebola premietaná na levitujúce balóny ako na iných koncertoch, ale na polopriesvitný záves. "Po koncerte sme sa dozvedeli, že si veľa ľudí myslelo, že za závesom je regulérny orchester, ktorý v reálnom čase sníma kamera. Pripomenulo mi to spektakulárne šou z 80. rokov ako Televarieté. Nie je to od veci, pretože sála, v ktorej sme vystupovali, pochádza z rovnakého obdobia," hovorí Tomáš Dvořák alias Floex.


Experiment s virtuálnym orchestrom

"Keď sme začali uvažovať o nápade s virtuálnym orchestrom, mali sme množstvo pochybností, či to bude fungovať. Teraz po šnúre už môžem potvrdiť, že sa nápad vydaril," hovorí spokojne Floex. Projekcia vďaka svojej priestorovosti a nočnej magickej nálade dotvára unikátnu atmosféru na koncerte. Formát orchestra, ktorý je možné zbaliť do jedného malého kufríka, obom umelcom, vystupujúcim na koncertoch ešte s bubeníkom Jakubom Tenglerom, dáva oveľa väčšiu slobodu improvizovať a živú hudbu ďalej rozvíjať.

Nezameniteľnú energiu má však aj vystúpenie so skutočným Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, ktoré sa uskutočnilo v septembri 2017 priamo v Štúdiu 1 Českého rozhlasu. Pomyselný kruh projektu sa teraz uzatvára vydaním štvorskladbového EP, ktoré obsahuje živý záznam z tohto opulentného vystúpenia, ktoré je v porovnaní s albumom v mnohých ohľadoch odlišné. Zrejme najzaujímavejšou skladbou z EP John Doe Arise (Live in Prague) feat. Prague Radio Symphony Orchestra je hneď prvá, titulná skladba John Doe Arise.


"Keď sme s Tomom robili spoločnú platňu, snažili sme sa uchovať jej inštrumentálny ráz. Aj keď sa na albume A Portrait Of John Doe hlas objaví, premýšľali sme o ňom skôr ako o ďalšom hudobnom nástroji. John Doe Arise je preto na albume viacmenej inštrumentálnou skladbou. Až koncert nám umožnil ju predstaviť v jej pôvodnej podobe, teda ako pesničku," hovorí Floex. Okrem tejto skladby ešte EP obsahuje aj skladby Machines Are Dancing, Prelude a Wednesday (Is the New Friday). Všetky sú k dispozícii aj vo video formáte a na sociálnych sieťach.

Vážna hudba a elektronika

EP John Doe Arise (Live in Prague) feat. Prague Radio Symphony Orchestra vyšlo 4. decembra pod značkou vydavateľstva Mercury KX (Decca Classics / Universal). V porovnaní s albumom A Portrait Of John Doe, ktorý je považovaný za jednu z najlepších nahrávok kombinujúcich súčasnú vážnu a filmovú hudbu s elektronikou, je tu oveľa väčší dôraz kladený na orchester. Práve orchestru Floex a Tom Hodge pripísali dvojnásobné množstvo partov a súčasne sa ďaleko viac priklonili k akustickejšiemu zvuku. V prípade perkusií sa všetky pôvodne elektronické zvuky pokúsili prepísať do päťčlennej rytmickej sekcie.

Český hudobník sa momentálne pripravuje na dôležité januárové vystúpenie na festivale Eurosonic Noorderslag v holandskom Groningene. Následne sa s projektom chystá 13. februára na slávnostné vyhlásenie výsledkov hudobných cien Vinyla v Prahe a aj na niekoľko letných festivalov.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Luba Mrkvica

Súvisiaci interpreti: Floex