Skupina The Parentals prichádza po dlhšej odmlke s novým singlom. Skladba Waves je prvou lastovičkou z ich nového materiálu, ktorý formácia plánuje postupne vydať v roku 2021.

Tohtoročnú nepriaznivú situáciu využili členovia kapely The Parentals na intenzívnu štúdiovú prácu a skompletizovanie nového hudobného materiálu. "Po viacerých rokoch existencie kapely sme sa dostali do štádia, keď konečne v štúdiu pracujeme na skladbách, ktoré nie sú staršie 'šuflíkové nápady', ale úplné novinky," prezrádza spevák, skladateľ a líder košickej formácie Miroslav Felber.

Posun vo svojej tvorbe prisudzujú najmä tomu, že si prestali klásť mantinely z hľadiska žánra a nástrojovej palety. Nebránia sa ani elektronike ani viac popovým vodám, čo sa odráža v novej skladbe, čo sa odráža aj v novom singli.


Svoj podiel na novom zvuku kapely má nový gitarista Rado Šulek, ktorý v kapele nahradil Doda Lumtzera. Aktívne sa zhostil aj pozície producenta a formáciu posunul do ďalšej etapy jej hudobného smerovania. Základ však zostáva rovnaký. "Tento projekt stále mal a aj vždy bude mať rockový základ a dušu. Každý člen kapely však má svoj špecifický hudobný záber a prináša nové vplyvy do kolektívu, takže sa snažíme posúvať spoločne, čo rozhodne tiež veľmi podnecuje kreativitu. V súčasnosti sa snažíme nápady a produkciu oveľa menej komplikovať, čo najmenej sa odkláňať od pôvodnej línie pesničky a celú produkciu riešiť viac pocitovo a nerozmýšľať pridlho nad malými detailmi, aby sa nestratila pointa a náboj," hovorí Felber na margo novej tvorby The Parentals.

Text piesne Waves vznikol počas spevákovho pobytu v Japonsku pri sledovaní morských vĺn. "V diaľke sa zdajú malé, ale keď sa priblížia k brehu, vedia narobiť škodu. Menia sa zo sekundy na sekundu a nikdy nedokážeme na sto percent predpokladať, čo spravia. Podobne je to aj s našimi emóciami, ktoré ťažko dokážeme v niektorých momentoch kontrolovať a ani sa nenazdáme a vychýlia nás z kurzu," približuje ideu textu, ktorý dáva do súvislosti aj so súčasnou situáciu vo svete. "Práve v takých obdobiach je dôležité mať niekoho, kto nás tou búrkou dokáže bezpečne previesť. Jednu z takýchto veľkých emocionálnych vĺn práve zažívame aj teraz ako dôsledok pandémie a sociálneho odlúčenia."

Ako dodáva, práve tvorba samotná mu pomáha vyrovnávať sa situáciami a pocitmi. "Tým, že v textoch stále reagujem na aktuálne rozpoloženie, či už seba alebo ľudí okolo mňa, prirodzene sa menia i témy, ktoré opisujem v skladbách. Absolútne odlišné veci zamestnávali moju myseľ, keď som bol dvadsaťročný a úplne iné dnes. Už pred pandémiou som sa snažil čo najviac si vážiť maličkosti a tešiť sa z prítomnosti, a táto filozofia ma udržuje pri zmysloch. Ak však náhodou spadnem do temnejších vôd, snažím sa to vyhnať hudbou z hlavy von a pretvoriť to na niečo kreatívne. Hudba pre mňa bola vždy aj nevyhnutná forma terapie."

Novinka je v angličtine, no fanúšikovia skupiny sa v roku 2021 môžu tešiť aj na nové slovenské texty. "Máme už dve skladby v rodnom jazyku na predošlom albume a určite sa chystáme v tomto trende pokračovať. Avšak treba podotknúť, že napísať naozaj dobrý text v slovenčine nie je vôbec jednoduché," uzatvára s úsmevom.

Košická rocková skupina The Parentals vznikla v roku 2004. Okrem speváka a gitaristu Miroslav Felber a gitaristu Rada Šuleka sú členmi zostavy bubeník Jozef Dvořák a basgitarista Martin Samuely. Formácia má na konte viac ako 150 klubových a festivalových koncertov na Slovensku a v Čechách, no predstavila sa aj vo Francúzsku. Vydala dva štúdiové albumy Nothing's Changed (2009) a Swing Punk (2015).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk za skupinu The Parentals poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili.