V záplave každoročných vianočných hitov je pomerne ťažké priniesť niečo nové. Martine Schindlerovej a Michalovi Davidovi sa to však podarilo, keďže spolu nahrali duet, ktorý nikto nečakal - ani oni sami. Skladbu Blízko hvězd z pera 61-ročného speváka, hudobníka s skladateľa zverejnili v nedeľu spolu s videoklipom.

Novinka Blízko hvězd pôvodne vznikla ako sólová pesnička, ktorú Michal David napísal pre Martinu Schnidlerovú takpovediac na mieru. Napokon sa však dohodli, že z nej spraví duet a naspievajú ju spoločne. "Spolupráca sa niesla v znamení pohodičky, ktorá okolo Michala panuje, či už pri nahrávaní skladby v jeho nahrávacom štúdiu alebo pri nakrúcaní videoklipu. Tento duet pritom kvôli neskorému dátumu realizácie vznikol z môjho pohľadu bleskovo. Teším sa, lebo verím, že dobré veci majú ísť jednoducho. Je to lepkavá vianočná pesnička, po prvom počutí ju nedostanete z hlavy," hovorí s úsmevom speváčka, pre ktorú je skladba Blízko hvězd jej prvou vianočnou piesňou.

Skladba vznikla naozaj expresne, trvalo to len pár dní. "V jeden deň priletel Michal z Tenerife s pripravenou nahrávkou, v ten istý deň som nahrala svoje spevy, do štúdia prišiel detský zbor, gospelový zbor, Michal dohral živé nástroje a na druhý deň sme nakrúcali videoklip. V noci Michal vyberal a upravoval spevy, mixoval hudbu a nakoniec poslal skladbu na mastering do štúdia v Holandsku," dopĺňa.


Zo spolupráce s finalistkou prvej slovenskej SuperStar sa teší aj český hitmaker. "Martina má v sebe obrovské množstvo talentu a krásy. Plus je právnička, čo je vražedná kombinácia," smeje sa Michal David, ktorý zložil hudbu a skladbu aj aranžoval. Text napísala Jana Hádlová - sestra Dary Rolins, s ktorou Michal rád spolupracuje, pretože "ako textárka verne kopíruje melodické linky. Jej texty sú zároveň jednoduché na zapamätanie, a pritom majú hlbšie posolstvo," dodáva spevák a skladateľ.

Videoklip ku skladbe nakrúcali na námestí v Prúhoniciach, kde počas nakrúcania videoklipu krásne snežilo, akoby na objednávku. V niektorých záberoch však štáb využil aj snežné delo s umelým snehom. "Michal hral hodiny na klavíri v mraze, no s úsmevom, ktorý nosí ako samozrejmosť. Je to profík a napriek šialenému harmonogramu je okolo neho stále pohoda. Aj v tomto smere to bola pre mňa úžasná skúsenosť," teší sa zo spolupráce Martina Schindlerová.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol hudobný manažér Michal Šefčík. Správu sme upravili.

Foto: Marie Grossu/Gross Pixels