Už dávno majú dôchodkový vek, no pokiaľ im to zdravie dovolí, chcú sa venovať koncertovaniu. Reč je o dvoch neodmysliteľných postavách hudobnej histórie - Artovi Garfunkelovi (Simon & Garfunkel) a speváčke Christine McVie, ktorá sa preslávila ako členka legendárnej skupiny Fleetwood Mac.

72-ročný spevák Art Garfunkel mal ostatné štyri roky problémy s hlasivkami, no v súčasnosti sa vracia na scénu. Bývalý člen už nefungujúceho dua Simon & Garfunkel nedávno prezradil, že jeho hlas je v poriadku a že sa veľmi teší na nové koncerty. "Hlas je späť. Verím, že som sa už dostal z tej nepriazne osudu," uviedol spevák, ktorý v roku 2010 kvôli zdravotným problémom prestal fajčiť.

Arthur Ira Garfunkel sa narodil 5. novembra 1941. Preslávil sa v spomínanej formácii Simon & Garfunkel, v ktorej s ním pôsobil aj Paul Simon. Duo, ktoré najskôr vystupovalo ako Tom & Jerry má na konte päť štúdioviek - Wednesday Morning, 3 A.M. (1964), Sounds of Silence (1966), Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966), Bookends (1968) a Bridge Over Troubled Water (1970). Medzi ich hity patria skladby ako The Sound of Silence, I Am a Rock, Mrs. Robinson, The Boxer, Bridge over Troubled Water či Cecilia.

Formácia s prestávkami fungovala do roku 2010, kedy museli zrušiť naplánované turné a to práve pre Garfunkelove zdravotné problémy. Na konte majú niekoľko cien Grammy, pričom jednu získali za celoživotný prínos. V roku 1990 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Garfunkel vydal od roku 1973 desať sólových albumov. Zahral si tiež vo filmoch ako Hlava 22 (1970) či Bad Timing (1980). Vďaka snímke Telesné vzťahy (1971) si vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.


O ďalší veľký comeback sa v týchto dňoch postarala anglická speváčka a hráčka na klávesy Christine McVie. Po 15 rokoch sa totiž vracia do britsko-americkej kapely Fleetwood Mac. Pre magazín Billboard to potvrdila jej hovorkyňa Liz Rosenberg. Sedemdesiatročná speváčka, ktorá je bývalou manželkou basgitaristu tejto kapely Johna McVieho, vyjadrila záujem vrátiť sa do skupiny po tom, čo vlani na jeseň vystúpila na dvoch koncertoch Fleetwood Mac. Minulý týždeň správu o jej návrate do zostavy potvrdil aj Mick Fleetwood.

Skupina Fleetwood Mac vznikla v roku 1967 a vystriedalo sa v nej množstvo hudobníkov, pričom jedinými stálymi členmi sú John McVie a Mick Fleetwood, ktorého meno je aj v názve skupiny. Christine McVie bola členkou od roku 1970. V súčasnosti v kapele pôsobia ešte gitarista, klávesák a spevák Lindsey Buckingham a speváčka Stevie Nicks. Komerčne najúspešnejšími nahrávkami skupiny sú albumy Fleetwood Mac (1975), Rumours (1977) a Tango In The Night (1987). Nahrávka Rumours je dokonca v desiatke najpredávanejších albumov všetkých čias.

V roku 1998 kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v tom istom roku si na Brit Awards prevzala ocenenie za mimoriadny prínos. Vlani v októbri museli Fleetwood Mac predčasne ukončiť turné, pretože McViemu diagnostikovali rakovinu.


Zdroj: SITA (Nme.com, bbc.co.uk)
Foto: AP Photo/Jeff Christensen

Súvisiaci interpreti: Art Garfunkel, Fleetwood Mac