Maďarský Sziget sa stal po druhý raz najlepším veľkým festivalom v Európe. Oznámili to v stredu v holandskom meste Groningen počas vyhlasovania výsledkov 6. ročníka European Festival Awards (EFA), ktorý sa konal v rámci otvorenia showcaseového festivalu Eurosonic Noorderslag.

Sziget obdržal hlavnú cenu European Festival Awards po prvý raz v roku 2012 a z prvenstva sa teší aj tento rok. Kvalitu medzinárodného podujatia potvrdila aj návštevnosť, keď počas minulého ročníka už niekoľko dní pred festivalom organizátori hlásili vypredanú kapacitu permanentiek.

Tento rok sa podujatie uskutoční od 10. do 17. augusta v prostredí zeleného ostrova v centre Budapešti. Každoročne na ňom vystúpia aktuálne hviezdy hudobnej scény, ale aj rokmi overené legendy. Organizátori dosiaľ zverejnili len pár mien, no fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na mená ako Florence and the Machine, Alt-J, José González, The Subways či Babylon Circus.


Cenu dostali aj Arctic Monkeys či Stromae

Dve ceny v rámci európskych festivalových cien za rok 2014 si na konto pripísala anglická kapela Arctic Monkeys, keď uspela v kategóriách Najlepší headliner a Hymna roka (R U Mine). Poľský Tauron Nowa Muzyka vyhlásili za Najlepší malý festival, holandský Down The Rabbit Hole za Najlepší nový festival a belgický I Love Techno za Najlepší indoorový festival. Po prvý raz získal cenu aj zástupca z Čiernej Hory, keď podujatie Sea Dance uspelo v kategórii Najlepší stredne veľký festival.

Najlepší line-up priniesla britská hudobná slávnosť Glastonbury. Spomedzi interpretov sa nováčikom roka stal belgický hudobník Stromae. Umelcom sa najviac páčilo na festivale Primavera Sound v Španielsku. Za Najlepšieho promotéra vyhlásili agentúru Live Nation a Cenu za celoživotný prínos získal Melvin Benn z promotérskej agentúry Festival Republic.

Na European Festival Awards mali zastúpenie aj slovenské podujatia, konkrétne trenčianska Pohoda v kategórii Najlepší stredne veľký festival, piešťanský Grape v kategórii Najlepší malý festival a podujatie Waves Bratislava bojovalo v kategórii Najlepší indoorový festival. Ceny vyhlasujú asociácia Yourope a Eurosonic Noorderslag. O víťazoch rozhodla odborná porota EFA a tiež verejnosť. Počas večera sa predstavili , Jack Garratt či Aurora Aksnes.

Prehľad víťazov European Festival Awards za rok 2014:

Najlepší veľký festival: Sziget (Maďarsko)
Najlepší stredne veľký festival: Sea Dance Festival (Čierna Hora)
Najlepší malý festival: Tauron Nowa Muzyka (Poľsko)
Najlepší indoorový festival: I Love Techno (Belgicko)
Najlepší nový festival: Down The Rabbit Hole (Holandsko)
Najlepší line-up: Glastonbury (Veľká Británia)
Najlepší headliner: Arctic Monkeys (Veľká Británia)
Najlepší nový interpret: Stromae (Belgicko)
Najobľúbenejší festival medzi interpretmi: Primavera Sound (Španielsko)
Hymna roka: Arctic Monkeys - R U Mine (Veľká Británia)
Promotér roka: Live Nation (Belgicko)
Cena za inováciu v oblasti zdravia a bezpečnosti - MOJO/Loc Festivals (Holandsko)
Cena za celoživotný prínos: Melvin Benn (Veľká Británia)
Cena za dokonalosť a nadšenie: Rikke Oxner (Roskilde Festival, Dánsko)
Green Operations Award: Roskilde Festival a hnutie Stop Wasting Food (Dánsko)

Zdroj: SITA, PR
Foto: PR