V pondelok 13. januára začal súdny proces v prípade zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V rovnaký deň účastník minuloročného vydania speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko, John Boyd, zverejnil svoj nový singel s názvom Change the Rules (Zmeňte pravidlá), ktorým vzdáva Kuciakovi hold a vyzýva Slovensko k dotiahnutiu potrebnej zmeny.

John Boyd pochádza zo Škótska, no už viac ako 30 rokov žije so svojou rodinou na Slovensku. Okrem iného pracuje aj ako investigatívny novinár, tragédia z konca februára 2018 sa ho preto dotkla dosť silno na to, aby o nej mohol písať. Zároveň vníma, ako veľmi sa dotkla celého národa. "Jánova smrť sa stala katalyzátorom zmeny v slovenskej spoločnosti," hovorí spevák a skladateľ v intre skladby Change the Rules. V samotnom texte pesničky potom vyjadruje nádej, že smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nebola márna a Slovensko sa po nej zmení k lepšiemu.

"Tá pieseň vo mne vrela, až kým nevyšla von," hovorí hudobník, ktorý po účinkovaní v tunajšej obdobe The Voice oficiálne vstúpil na slovenskú hudobnú scénu v júni minulého roka veselým singlom Bratislava #blavababaUkázal ním svoju lásku k nášmu hlavnému mestu, no už vtedy povedal, že jeho ďalšie skladby budú iné. Novinka je naozaj na úplne opačnom spektre čo sa týka témy a nálady, a je dosť smutné, že podobne silnú a priamu hudobnú výpoveď o vražde, ktorá zatriasla Slovenskom, sme nepočuli aj z úst známych domácich umelcov (s výnimkou niektorých raperov, napr. Vec - Krv na rukách). O to viac je však potrebná a vítaná.


Emocionálne nabitá pieseň v krátkosti rozpráva príbeh o vražde, najmä však slovenskú spoločnosť vyzýva pokračovať v tlaku, aby bola Kuciakova práca v odhaľovaní zločinov, kvôli ktorej bol spolu s Martinou Kušnírovou zavraždený, dotiahnutá do konca. "Teraz sa vojna iba začala, nestačí len plakať," spieva Boyd veľmi trefne v piesni, ktorá je viac než len poctou kolegovi.

"Keď sa ťa pokúsili umlčať, môj priateľ, státisíce hlasov začali z plného hrdla kričať: Ján, zmenil si pravidlá hry, už nikdy nebudú ako predtým (zmenil si pravidlá hry). Ján, tvoja smrť nebola márna, ale je to taká škoda. Zmenil si pravidlá hry," znie v emotívnom refréne, v ktorom sa konštatovanie o naštartovaných pohyboch v spoločnosti mení na výzvu celému Slovensku, aby v nich pokračovalo: "Zmeňme pravidlá hry! Zmeňme pravidlá!" opakuje Boyd, pričom jeho slová naberajú na význame najmä v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Jeho slová pritom na podklade akustickej gitary a jednoduchej no funkčnej rytmiky umocňujú najmä zimomriavkové husľové sóla.

K piesni Change the Rules je nakrútený aj videoklip, jeho televízna premiéra však bola kvôli prebiehajúcemu súdnemu procesu a s ním súvisiacou citlivo vnímanou atmosférou odložená. Video k piesni si tak budete môcť pozrieť až niekedy v nasledujúcich týždňoch, snáď aj so slovenskými titulkami k textu. Za produkciou vizuálu aj samotnej piesne, ktorú nájdete aj na Spotify či Deezeri, stojí DTNT Records, rovnako ako v prípade spomínanej Boydovej skladby o Bratislave. V roku 2020 plánuje hudobník zverejniť ďalšie single a vydať svoj prvý album.

Novinky Johna Boyda môžete sledovať na jeho oficiálnych stránkach na Facebooku, Instagrame a Youtube

Text: Patrik Marflák (zdroj: John Boyd)
Foto: artwork