Američan Homeboy Sandman sa v rámci svojho európskeho turné zastaví aj v Prahe, kde vystúpi vo štvrtok 21. februára v Lucerna Music Bare. Zaujímavosťou je, že 32-ročný rodák z newyorského Queensu sa v českej metropole predstaví v úlohe predskokana slovenského rapera a producenta Veca.

Homeboy Sandman, vlastným menom Angel Del Villar II., sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2007, keď vydal Nourishment EP a debutový album Nourishment (Second Helpings). O rok neskôr nasledoval mixtape There Is No Spoon a druhá štúdiovka Actual Factual Pterodactyl. Známejším sa však stal až po vydaní tretieho albumu The Good Sun (2010). V roku 2011 potom podpísal zmluvu s vydavateľstvom Stones Throw Records, prostredníctvom ktorého vydal najprv EP nahrávky Subject: Matter (2012) a Chimera (2012) a potom aj album First Of A Living Breed, ktorý redaktor nášho týždňa v hip-hope zaradil medzi najlepšie rapové albumy roka 2012.

V zozname figuruje aj album Stereo Farbo Slepo od Veca, ktorý patrí k najskúsenejším raperom česko-slovenskej hip-hopovej scény. V deväťdesiatych rokoch pôsobil v skupine Trosky, s ktorou v roku 1997 vydal eponymnú štúdiovku. Ako sólový interpret debutoval v roku 2005 albumom Dobré ráno, po ktorom nasledovali Funkčný veterán (2008) a Funkčné remixy (2009). Spomínaný album Stereo Farbo Slepo od vydania v decembri 2012 zbiera jednu pozitívnu recenziu za druhou a v rámcí piateho ročníka Radio_Head Awards za rok 2012 získal šesť nominácií v piatich kategóriách. Koľko z nich premení na víťazstvo sa dozvieme 3. marca.

V Prahe odohrá Vec svoj koncert spoločne so Supom z Mojej Reči, Škrupom a kapelou Champion Sound livě band. Už dnes večer sa s touto kapelou predstaví aj v bratislavskom KC Dunaj. Na vypredanom koncerte sa predstaví aj česká banda Prago Union.

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: Boombox Booking

Súvisiaci interpreti: Homeboy Sandman, Vec