Jeden z najvýraznejších európskych filmárov Emir Kusturica je zároveň aj uznávaným hudobníkom. Už o dva týždne so svojou kapelou, kombinujúcou rock s tradičnou balkánskou hudbou, tangom či dokonca technom, vystúpi na Slovensku. Naša krajina je mu podľa vlastných slov veľmi blízka, kedysi mal totiž priateľku zo slovenskej metropoly.

Emir Kusturica vystúpi v bratislavskej Inchebe v rámci unikátneho dvojkoncertu s Michalom Horáčkom. Oboch umelcov spája jedinečná poetika a silné hudobné motívy. Najznámejší filmár z bývalej Juhoslávie sa na Slovensko vráti s 10-člennou formáciou No Smoking Orchestra už 1. marca. Na Bratislavu sa veľmi teší, pretože na našu krajinu má špeciálne spomienky ešte z čias štúdií na pražskej FAMU.

"Študoval som vo vtedy ešte Československu a oba vaše národy mám veľmi rád. Vaša mentalita a temperament sú mi veľmi blízke. Na Slovensko mám navyše romantické spomienky, keďže som kedysi mal priateľku z Bratislavy. Koncertoval som už v rôznych slovenských mestách a vždy sa mi dostalo ohromného prijatia. Veľmi ma to teší a vážim si to," uviedol Emir Kusturica.


Do povedomia slovenského publika sa zapísal predovšetkým skvelými filmami, ktoré sú plné temperamentnej hudby. "Hudba je mojou obrovskou vášňou. V No Smoking Orchestra som gitaristom aj spevákom. Na bratislavskom koncerte zahráme energické rockové skladby obohatené o prvky folku, popu, tanga, či dokonca techna. Okrem gitary budú znieť aj bicie, klávesy, akordeón, husle, saxofón a dokonca i tuba," dodal.

Medzinárodne uznávaný balkánsky umelec aj po 60-ke stíha nesmierne veľa vecí. Priznáva, že je hyperaktívny, ale takto mu to vyhovuje. "Vlastne ani neviem, ako všetky svoje aktivity zvládam. Môžem však povedať, že takmer vôbec nerelaxujem. Jednoducho to neviem. Ak nefilmujem alebo nehrám, píšem knihy, pilotujem helikoptéru alebo vymýšľam iné veci," usmieva sa Emir Kusturica, ktorý bude v júni predsedom poroty na 19. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Šanghaji.

Návštevníkom dvojkoncertu sa v utorok 1. marca v Inchebe (Hala B0) najskôr predstaví Michal Horáček s recitálom Na cestě. Ponúkne v ňom hudobné vstupy striedané s hovoreným slovom. Sprevádzať ho bude päťčlenná zostava sólistov, herečka a speváčka Lenka Nová, rodený Valach s talianskymi predkami František Segrado a herec, spevák a muzikant Ondřej Ruml. Koncert prináša Agentúra Topfest.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra