Fanúšikov klubovej elektronickej hudby mohli v ostatných týždňoch potešiť zaujímavé novinky od štyroch viac či menej známych slovenských dídžejov producentov, ktorí reprezentujú rôzne subžánre tanečnej hudby.


Prvým z nich je breakbeatový producent Macho, ktorý ešte v marci vydal svoj nový singel a videoklip Poor in a Spirit. Na skladbe spolupracoval so speváčkou, dídžejkou a MC menom Mila207, ktorá je zároveň autorkou textu. Skladba je o tom, že aj ľudia, ktorí by mali byť morálne založení, robia v súkromí hlúposti.

“Pri nakrúcaní klipu sme si užili kopec srandy. Svoje útroby nám poskytol Bukowski Bar v Bratislave, ktorý je známy svojimi unikátnymi koncertmi kapiel či iných hudobných projektov. Skladba je akýmsi vnútorným dialógom, takže sme len pozerali ako Mila a Mila jedna druhej nakladá o blahoslavených slabých duchom tejto doby. Pravdou však je, že to bol celkom tvrdý oriešok pre postprodukciu. Lupic sa celkom zapotil pri strihaná, ako ako vždy nakoniec odovzdal super dielo,” teší sa Macho, vlastným menom Michal Machovič. 


Good Mood spojil vášeň pre hudbu a maľovanie

Dve novinky prináša vydavateľstvo Leporelo a v oboch prípadoch ide o debutové nahrávky. Prvou je album Akvareal, ktorý vydal Zvolenčan Good Mood. Ako houseový dídžej pôsobí na slovenskej scéne už viac ako dve dekády, známy je aj ako promotér legendárnej zvolenskej akcie Funken Grúven (spolu s Noksom) alebo ako súčasť elektronického festivalu Download, ktorý sa zvykol konať na Zvolenskom zámku.

Vydaniu nahrávky predchádzalo ešte v marci EP Azul Crimson, ktoré obsahuje dve skladby z albumu. Ten prezentuje aj Good Moodovu druhú umeleckú vášeň, ktorou je maľovanie. “Keď mi chýbala hudobná inšpirácia, maľoval som,” hovorí hudobník, ktorý napokon na albume Akvareal spojil svoju hudobnú a výtvarnú tvorbu do jedného celku. Hudba na albume je totiž intímne prepojená s jeho akvarelovými maľbami.

Album vyjde 29. apríla a Good Mood na ňom podľa vlastných slov namiešal všetko, čo ho v posledných rokoch hudobne oslovovalo. Hoci ide o jeho albumový debut, na konte má už množstvo jednotlivo vydaných trackov a remixov. 10 skladieb na albume je výberom toho najlepšieho za posledné obdobie a ponúka cestu do autorovho emocionálneho sveta.

Akvareal spája jemnú posluchovú elektroniku s euforickými tanečnými skladbami, hravou improvizáciou a industriálnym experimentom. Pripomína tak paletu, na ktorej časom pribúdajú nové a nové vrstvy farieb. A práve tento proces dáva výslednému dielu nezameniteľný autorský výraz. “Môj album si môžete vychutnať ako kompletnú hodinovú výstavu, ale pokojne aj po jednotlivých skladbách – maľbách zavesených vo vašej obývačke,” dodáva Good Mood.

Vypočujte si prvé dve ukážky vydané samostatne 25. marca na EP Azul Crimson: 



Nové mená, ktoré si zaslúžia pozornosť

Druhý zástupca labelu Leporelo je Tomáš Novák alias NoT, mladý producent z Bratislavy, ktorý je na scéne úplným nováčikom, ale jeho prvotina sľubuje veľký potenciál. EP Angels & Sailors obsahuje tri skladby, ktoré vznikli úplne naživo bez ďalšej úpravy aranžu alebo zvuku.

Track Poloniny vznikol dokonca priamo v tomto slovenskom pohorí. Pre NoT je nahrávka prvým oficiálnym releasom jeho hudby a tento rok na značke Leporelo ešte niečo určite vydá. EP vyšlo 11. marca a nájdete ho na všetkých digitálnych platformách.




Ďalším zaujímavým nováčikom na slovenskej elektronickej scéne je 20-ročný Jakub Gaľa alias Gu:Stuff z Košíc. Jeho debutová EP nahrávka s názvom Let Me Loose vyšla 25. marca na britskej značke About TV a nájdete ju na všetkých streamovacích službách. Obsahuje tri skladby, prvé dve - Let Me Loose a Low sú v štýle UK Bass, tretia s názvom Pictures je tech-houseový track s temnou atmosférou, ktorý nedávno zaznel aj v obľúbenej rádio šou dídžejov EKG a Milana Lieskovského na rádiu Europa 2. V titulnej skladbe hosťuje britský MC JayT, ktorý do nej nahral vokály.

Moja hudobná kariéra začínala tvorbou beatov, no postupne som sa presunul do tvorby elektronickej hudby, v ktorej som sa našiel omnoho viac. Časom som sa spojil s kamarátom a pod menom The Outlast sme vyše roka tvorili hardcore techno, s ktorým sme hrali na niekoľkých akciách v Bratislave, Prahe, či Prešove. Živé vystupovanie aj spoločná tvorba ma veľa naučili a určite ma posunuli kreatívne aj osobnostne. Naučil som sa tvoriť a hrať v tíme, čo si myslím, že je pri hudobnej tvorbe veľmi dôležité. Dlhodobo sa však venujem najmä sólove tvorbe, kde som začal experimentovať mimo UK Bass aj so žánrami ako tech-house a drum&bass,” hovorí Gu:Stuff.

Svoje prvé tracky vydal v roku 2021 na britskom labeli SupersizeUK či východoslovenskej značke Nočná Smena. V máji plánuje vydať drum&bassovú novinku System Failure na rakúskom labeli Neurofunk, What Else?.

Vypočujte si EP Let Me Loose na Deezeri:




Autor: Patrik Marflák (zdroj: TS k releasom)