Symbolicky na Veľkú noc prebehlo zmŕtvychvstanie projektu JAF 34, a to remixom a videoklipom ex[hAle] v spolupráci s elektronickým duom Himalayan Dalai Lama. Himalayan Dalai Lama výrazne posunuli zvuk pôvodnej skladby Inhale Exhale z debutového albumu projektu JAF 34 s názvom Empty. ex[hAle] je oslobodený od shoegazu, mieri k indie elektronike so zachovaním vokálu speváčky Viktórie Marksovej.

"Pôvodne som remix vôbec nechcel vydávať, ale keď som si stále dookola doma hral ústredný riff z Inhale Exhale na akustickú gitaru, zistil som, že funguje celkom dobre aj takto "na sucho". Dohodli sme sa s Honzom Brambůrkom z ústeckého Tajného štúdia a jedno popoludnie som si urobil za ním a Viktóriou výlet do tohto krásneho miesta. Potom som už len potreboval niekoho, kto tomu dá nový rozmer a chlapci z Himalayan Dalai Lama boli perfektní," približuje proces JAF 34.

"Prvá verzia beatu bola jednoduchý rytmus s postupnou gradáciou. Okrem charakteristických zvukov je výsledná podoba úplným opakom a v podstate remix remixu," hovorí Krištof Matěj z dvojice Himalayan Dalai Lama. "Pôvodnú verziu skladby som doplnil o analógový syntetizátor. Jeho zvuky sú plné organického charakteru a krásne kontrastujú s vokálmi alebo akustickými prvkami, čo je výrazne odlišné od digitálnych zvukov, ktoré sú v súčasnej dobe stále častejšie," dopĺňa David Novotný. Ten napokon s JAF 34 kooperoval už na albume Empty z roku 2021.

Video generovala umelá inteligencia Midjourney, nezávislý výskumný projekt zaoberajúci sa rozvíjaním sily ľudskej predstavivosti. Pomocou umelej inteligencie generuje obrázky na základe textu, ktorý do neho konkrétna osoba alebo subjekt zadá. JAF 34 ukázal umelej inteligencii pôvodný spot k Inhale Exhale ako referenciu a Midjourney ho stvárnila podľa seba. Videoklip k remixu ex[hAle] je teda vo výsledku existenciálny trip, ktorý v sebe mieša sprvu realistické a k záveru až vesmírne psychedelické obrazce.

Pre maskovaného hudobníka, maliara a grafika JAF 34 je prepojovanie umenia s novými technológiami, preto remix opäť odprevadí zberateľským NFT. JAF 34 vznikol v roku 2014, keď umelcov oslovili VR/NOBODY pre spoluprácu na skladbe Gone. Roku 2021 vydal debutový album s názvom Empty, na ktorom okrem Novotného a Marksovej hosťovali Vojtech Filip a Jakub Daš (Nikitín), Jirka Bendl (Manón Meurt), Oskar Pilař a Jakub Chaba (Peter Pan Complex) a mnohí ďalší. K dispozícii sú posledné kusy limitovanej a umelecky poňatej edície albumu Empty, ktorá je vďaka absencii samotného hudobného nosiča skôr umeleckým artefaktom.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.