V pražskom Hudobného divadla Karlín v stredu večer česká Akadémia populárnej hudby rozdávala prestížne ceny Anděl. Medzi ocenenými boli víťazi dvoch kategórií Bratři Orffové, Dan Bárta, čerstvá mamička Lenka Dusilová, Lenny, Kryštof či Monkey Business.

Formácia Bratři Orffové nenašla premožiteľov v kategóriách Skupina a Album roka (Šero, 2013). S nahrávkou pritom vlani bodovali aj v ankete českých hudobných kritikov Apollo (viac info + stream celého albumu).


Speváčka roka sa podelila o radosť z narodenia syna

Za najlepšieho speváka vyhlásili Dana Bártu, najlepšou speváčkou sa stala Lenka Dusilová. Tá pritom len pred pár dňami priviedla na svet svoje prvé dieťa, chlapčeka. 38-ročná hudobníčka preto na odovzdávanie Andělov neprišla, no fanúšikom sa prihovorila prostrednícvom videopozdravu. V ňom priznala, že dieťa neplánovala.

"Nečakala som, že sa mi niečo takéto v živote ešte stane," uviedla a ďalej prezradila, že o svojom tehotenstve sa dozvedela počas práce na pripravovanom albume, ktorému sa začne opäť venovať na jeseň. "Som evidentne veľmi spontánne dievča a naozaj sa nenudím. Jediná zmena, ktorú to prinieslo, spočíva v tom, že sme pôvodne mysleli, že album stihneme urobiť do jari. Ale nakoniec sme ho presunuli na jeseň, pretože sa z toho nemienime zblázniť," vyhlásila speváčka ešte pred pôrodom. 

Objavom roka je dcéra Lenky Filipovej Lenny. Cenu za Skladbu roka udelili kapele Kryštof a Tomášovi Klusovi (prečítajte si čerstvý rozhovor) za ich spoločný hit Cesta. V kategórii Videoklip uspeli Monkey Business a to vďaka video ku skladbe Up To Speed Now. Najpredávanejším albumom sa stal Český kalendář Michala Horáčka.


Večerom sprevádzali Adela Banášová a Jiří Škorpík. Zvláštnu cenu udelili Karlovi Gottovi, do Siene slávy vstúpil čerstvý sedemdesiatnik Petr Hapka, za ktorého však zo zdravotných dôvodov prišla prevziať cenu dcéra. "Otec je šťastný a naozaj poctený. Povedal, že lepšiu cenu k narodeninám nedostal a že je rád, že môže prestať pracovať," uviedla.

Počas večera vystúpili Bratři Orffové, Dan Bárta, Debbi, Lenny, Never Sol alebo Mandrage. Pripomenuli si aj držiteľov Andělov v žánrových kategóriách, ktoré vyhlásili 14. marca. Najviac sa darilo kapele Insania, ktorá s albumom Zapal dům poraž strom... (2013) bodovala v kategóriách Hard & Heavy a Punk & Hard core. 

Prehľad víťazov českých hudobných cien Anděl za rok 2013: 

Hlavné kategórie
Skupina roka: Bratři Orffové - Šero 
Spevák roka: Dan Bárta 
Speváčka roka: Lenka Dusilová 
Objav roka: Lenny 
Album roka: Bratři Orffové - Šero 
Skladba roka: Kryštof a Tomáš Klus - Cesta 
Videoklip roka: Monkey Business - Up To Speed Now 
Najpredávanejší album: Michal Horáček - Český kalendář 

Žánrové ceny
Alternatívna hudba: Kittchen - Radio 
Elektronická hudba: Vložte kočku - Seat 
Folk & Country: Jiří Smrž - Kořeny 
Hard & Heavy: Insania - Zapal dům poraž strom... 
Hip-hop: Vladimir 518 - Idiot 
Jazz & Blues: Beata Hlavenková - Theodoros 
Punk & Hard core: Insania - Zapal dům poraž strom... 
Ska & Reggae: Ting - Man vs. Wild 
World Music: Jitka Šuranská - Nězachoď slunečko 

Zdroj: SITA (iDnes.cz, archív), archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/bratriorffove

Súvisiaci interpreti: Bratři Orffové, Lenka Dusilová