Jeden z najvplyvnejších hudobníkov všetkých čias, americký bluesman B. B. King, vo štvrtok naposledy vydýchol vo veku 89 rokov. Rodák z Mississippi, ktorý bojoval s cukrovkou, skonal v spánku doma v Las Vegas. Smutnú správu potvrdil muzikantov právny zástupca Brent Bryson.

B. B. King sa narodil 16. septembra 1925 ako Riley B. King. Na hudobnej scéne sa začal pohybovať koncom 40. rokov minulého storočia, prvý singel vydal v roku 1949. Debutový album Singin' The Blues vydal v roku 1957, pričom počas svojej kariéry uviedol na trh viac ako 40 štúdioviek a tiež množstvo koncertných záznamov či kompilácií. Medzi jeho najznámejšie skladby patria napríklad 3 O'Clock Blues, Black Angel Blues, Rock Me Baby, Every Day I Have The Blues, You Know I Love You, Woke Up This Morning, The Thrill Is Gone alebo Please Love Me. V roku 1988 spolupracoval s írskymi U2 na piesni When Love Comes to Town.

Inšpiratívna hra a gitary menom Lucille

B. B. King sa už počas svojho života stal skutočnou legendou a pozbieral množstvo významných ocenení. V roku 1987 bol jedným z prvých hudobníkov, ktorých uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy (táto ceremónia sa koná od roku 1986) a v tom istom roku mu udelili tiež cenu Grammy za celoživotný prínos. Magazín Rolling Stone ho v roku 2011 zaradil na šieste miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias. Jeho štýl bol unikátny vďaka kombinácii zemitého blues s jazzovou virtuozitou ale aj popovou ľahkosťou. Pre jeho hru bolo typické vibrato - rozochvievanie gitarových strún ľavou rukou, ktorým inšpiroval celé generácie gitaristov. Svojou hrou ovplyvnil aj takých velikánov ako sú Eric Clapton, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, John Mayall alebo Keith Richards.

Pretože nerád súčasne hral aj spieval, jeho skladby sú plné dialógov medzi spevom a gitarou. "Keď spievam, hrám vo svojej hlave, akonáhle prestanem spievať hlasom, začnem spievať hrou na Lucille." Týmto menom svoje gitary nazýval prakticky od začiatku kariéry - konkrétne od zimy 1949. Na jeho koncerte v Arkansase sa vtedy strhla bitka medzi dvoma mužmi, ktorí prevrhli sud s petrolejom určeným na vyhrievanie a vypukol požiar. Budovu evakuovali, no King si uvedomil, že si v rýchlosti zabudol vziať svoju milovanú Gibsonku, a tak bežal naspäť do budovy, kde bol svedkom toho, ako obaja muži zahynuli v plameňoch. Na druhý deň sa dozvedel, že sa pobili kvôli žene menom Lucille. Svoju gitaru a aj všetky ďalšie začal nazývať týmto menom, aby mu to vždy pripomínalo, aké hlúpe je bežať do horiacej budovy, či biť sa o ženu.

V roku 1968 vydal album Lucille, na ktorom v rovnomennej piesni vzdáva hold svojmu milovanému nástroju a v trochu pozmenenej, skrátenej podobe rozpráva aj príbeh jeho mena. Jeho obľúbenými modelmi počas celej kariéry boli Gibson ES-335 a ES-355, a práve značka Gibson začala v roku 1981 vyrábať špeciálnu radu gitár s názvom B. B. King Lucille.


Reakcie niektorých osobností hudby na smrť B. B. Kinga

Buddy Guy: "B. B. King bol ten najúžasnejší chlapík, akého som kedy stretol. Tón, ktorý vychádzal z jeho gitary, spôsob, ako pohyboval ľavým zápästím a ako dokázal stlačiť struny... Človeče, to on s tým prišiel a bolo to úplne nové pre celý svet gitaristov. Bol mojím najlepším priateľom a otcom nás všetkých. Budeš mi chýbať B."


Eric Clapton: "Chcel by som sa B. B. Kingovi poďakovať za všetku inšpiráciu a podporu, ktorú mi ako hráčovi dával počas rokov a tiež za priateľstvo, ktoré sme si užívali. Nezostáva mi už veľa čo povedať, pretože táto hudba je už takmer minulosťou. Nezostalo veľa tých, ktorí ju hrajú v takej čistej podobe, ako to robil B.B. Pre nás všetkých, ktorí milujeme túto hudbu, bol majákom na pobreží."

Richie Sambora: "Môj priateľ a legenda B. B. King odišiel. Som veľmi, veľmi smutný. Bol úžasný. Stratili sme Kráľa. Posielam jeho rodine moju lásku a modlitby."

Ringo Starr: "Boh ti žehnaj B. B. King. Láska a mier jeho rodine."

Wu-Tang Clan: "Hitmaker, bluesman, legenda, Riley BB King odišiel. Odpočívaj v pokoji BB, mier a požehnanie." 

Gene Simmons: "Veľmi smutné. BB KING: Odpočívaj v pokoji."

Lenny Kravitz: "BB, hocikto môže zahrať tisíce nôt, ale nikdy nepovie to, čo si ty dokázal iba jednou."

Bryan Adams: "Odpočívaj v pokoji B. B. King, jeden z najlepších gitaristov všetkých čias, možno ten najlepší. S jedným tónom dokázal viac, ako hocikto iný."

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA/AP, Foxnews.com, wiki)
Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis

Súvisiaci interpreti: B. B. King