Triumf speváka, ktorému je omnoho bližší svet jazzových klubov a barov ako veľkého popového biznisu, je vo väčšine médií oslavované ako víťazstvo hudby a závan sviežeho vetra v súťaži, ktorú v poslednej dobe z umeleckého hľadiska málokto dokázal brať vážne. Nositeľom zmeny je mladý Portugalčan Salvador Sobral, ktorý si podmanil aj Janu Kirschner.

Tá v nedeľu po finále na Facebooku opísala svoje pocity z Eurovízie, ktorú pravdepodobne vníma intenzívnejšie než väčšina Slovákov aj kvôli tomu, že so svojou rodinou žije vo Veľkej Británii. Najväčšia európska pesničková súťaž je tam každoročne veľkou témou, a to aj napriek tomu, že britskí umelci v tejto súťaži málokedy obsadzujú vrchné priečky. Ostrovná scéna pre export svojich umelcov do sveta Eurovíziu v podstate vôbec nepotrebuje, sila tradície však pretrváva, a tak Briti vývoj súťaže pozorne sledujú, čomu zjavne podľahla aj Jana Kirschner. Jej zanietený a veľmi rozumný komentár včera na sociálnej sieti ocenilo a zdieľalo množstvo jej fanúšikov a s jej názorom sa stotožňujeme aj my.

Muzikantov ešte celkom nevystriedali vreštiace bábiky

"Čo sme sa dozvedeli zo včerajšieho finále Eurovision Song Contest? Že portugalčina je jeden z najkrajších jazykov sveta. Že naozajstných muzikantov ešte celkom nevystriedali vreštiace plastikové bábiky, že možností je v hudbe nekonečne veľa, ako napríklad spojenie jódlovania a rapu... No tu sme sa dozvedeli, že táto kombinácia naozaj nefunguje," začala odľahčene svoj príspevok, ku ktorému ju však nevyprovokovali rôzne eurovízne bizarnosti, ale práve víťazná pieseň.

"Najmä sme sa dozvedeli meno víťaza. Salvador Sobral spoločne s jeho sestrou napísali pieseň, ktorá mi dnes celý deň ide v hlave. Ktorá si ma celkom podmanila a získala a, ako ukázalo hlasovanie, nebola som sama. Ľudia zo všetkých svetových strán cítili to isté. Nech žije hudba. Nech žije zmena. Nech žije Salvador Sobral," napísala Jana v zjavne povznesenej nálade, ktorú mal asi každý, koho cez víkend prekvapilo a potešilo víťazstvo "obyčajného" hudobníka.

Prečítajte si: Eurovízia má po rokoch víťaza, pre ktorého je hudba viac ako šou

Ako speváčka naznačila, dúfa, že ide o začiatok skutočnej zmeny vo vnímaní hudby. "Je ťažké povedať, čo takéto víťazstvo vlastne znamená. Každopádne dnes o ňom hovoria všetky britské médiá a nielen tie. Ako sám povedal, žijeme v rýchlej dobe a o mesiac o vás nikto ani nezakopne. Je však dôležité, že práve vďaka tejto extravagantnej prehliadke neuveriteľných popových zlepenín sa zrodila pieseň, ktorá je naspievaná v portugalčine, úplne obyčajným 27-ročným chalanom, ktorý včera večer, aj napriek chýbajúcim svetelným efektom či ohňostrojom, dojal svet. A v tom je jeho pravé víťazstvo."

Pozrite si, ako spevák po ohlásení výsledkov predviedol skladbu so svojou sestrou Luísou, spoluautorkou piesne:
(od 4:00)


Text: Hudba.sk (zdroj: Facebook.com/janakirschner)
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky / Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner