Kapela Dilemma predstavuje svoj prvý singel Romantika z očakávaného albumu Dilemma. Tento ironický hymnus na lásku ponúka autentický pohľad na vzťahovú dynamiku od najžiarivejších až po najtemnejšie aspekty partnerských vzťahov podčiarknutý pútavým videoklipom.

Líder kapely Ján Spišák zachytáva v skladbe rôzne podoby lásky a túžby v modernom svete. S jednoduchým a priamym textom, ktorý sa netají pravdou, sa odhaľuje komplexnosť ľudských vzťahov. Aj keď je text často neskrývaný až drsný, zachováva si svoju poetickú silu a emocionálnu autenticitu. Ako je to pri Dilemme už zvykom, o hudobnú produkciu sa postaral Ján Spišák s asistenciou zvukára Romana Šoltýsa.

Romantika je hlavne o vzťahoch, vzťahoch medzi partnermi, milencami či zaľúbenými ľuďmi v rôznej fáze toho vzťahu. "Romantika veľmi neromanticky odhaľuje častokrát zakrývanú pravdu, keď je tam túžba po tom druhom. Museli sme tú skladbu aj trošku scenzúrovať, nakoľko v pôvodnej verzii dochádza k použitiu vulgarizmov, čo vychádza z dynamiky skladby. Upravená verzia je tak aj verejne publikovateľná," ozrejmuje spevák Ján Spišák a s úsmevom pokračuje: "Máme však obe verzie a pre dospelých bude prístupný aj originál vo forme necenzúrovaného audia aj videa."

Námet na vizuál vznikol tak, aby korešpondoval s textom piesne. Ide o nenaplnené očakávania, temné hry a skutočnú motiváciu vo vzťahu, kde každý chce naoko niečo iné, až sa ich životy pretnú. Vo výsledku má neromantický dej romantický koniec.

Videoklip ku skladbe vznikol pod režijnou taktovkou Jarisa v jazdeckom areáli Equipolis v Sokoli pri Košiciach. Areál ponúkol fotogenické priestory, ako lúku s koňmi či dokonca kotolňu, a nechal vyznieť príbeh klipu zameraného na paralelné svety páru, kde sa prelínajú rôzne túžby a očakávania. "Keďže to bolo expresívne, herci sa nielen zapotili, ale aj zašpinili a hrozili tiež zranenia. Našťastie, nikomu sa nič nestalo, všetko šlo celkom hladko a bez špeciálnych efektov," teší sa Ján Spišák. Herecké výkony Lucie Hraškovej a Vlada Roháča dodávajú klipu autenticitu a ľudskosť.

Kapela sa tiež teší na svoje plány v budúcnosti, vrátane letného turné so skupinou Team a vydania nového albumu Dilemma s 10 piesňami z troch rôznych nahrávaní, o ktoré sa už čoskoro podelí s poslucháčmi. Vstupenky na turné Habera & Team Tour 100 sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie poskytol redakcii Hudba.sk Michal Neffe.