Už viac než tri roky je pre speváčku a skladateľku Celeste Buckingham domovom Madeira. Slnkom zaliate súostrovie v Atlantickom oceáne jej prinieslo tiež množstvo tvorivých impulzov. Jeden z nich pretavila aj do aktuálnej novinky – remixu skladby Drive.

Pôvodná verzia skladby pochádza z jej ostatného albumu Life (2022) a nesie v sebe rukopis jej dvorného spolupracovníka a producenta Matěja Vávru. "Dominuje v nej myšlienka, že tak, ako do vzťahu idú dvaja ľudia, tak by sa v tej istej miere mali oň aj starať. Častokrát som sa vo svojom okolí stretla s názorom, že žena je tá hysterická, tá viac vinná za rozchod, a hnevá ma to. Piesňou chcem vyslať signál mužom, že my ženy síce nie sme dokonalé a robíme chyby, ale vy tiež," hovorí Celeste Buckingham.

S autorom remixu sa spoznala vďaka kolegom z Ruka Hore. "Iba vďaka nim som natrafila na skvelého producenta a dídžeja s umeleckým menom Ruhde. Oni nás prepojili a tento talentovaný chalan dal skladbu do podoby, v akej ju môžete počuť, a s ktorou som maximálne stotožnená," teší sa speváčka z nedávnej spolupráce.

Videoklipom si splnila sen

"Pri tvorbe videoklipu som si splnila všetky doposiaľ nenaplnené sci-fi vízie," priznáva Celeste, ktorá mala o podobe videoklipu vopred jasnú predstavu – chcela doňho zakomponovať množstvo ikonických momentov z jej obľúbených sci-fi filmov a seriálov ako sú Tron, Squid Game či legendárny Matrix.

"Veľká vďaka patrí režisérovi Pierrovi Lexisovi, ktorý do videoklipu pridal všetky podstatné prvky, obrazy a lokácie do detailov korešpondujúce s mojimi predstavami. Nenahraditeľnou súčasťou celého tvorivého procesu bol Tomáš Tomšík, ktorému vďačím za veľa, nielen za výslednú podobu klipu," hovorí speváčka.

Celeste Buckingham, 2024 Zdroj: Jozef Buhaj

"Vždy sme robili len jednu-dve 3D scény do videoklipu. Tentokrát to bolo inak, pretože sme spravili úplne celý videoklip v 3D a takisto je to môj úplne prvý takýto videoklip," hovorí Pierre Lexis a dodáva: "Úplne na začiatku som si pozrel nejaké ukážky a aj celý film Tron. Potom už som začal uvažovať, ako by to celé mohlo vyzerať, kde by mohla Celeste stáť a napísal som scenár. Následne som urobil mesto."

Zaujímavosťou je aj to, že speváčka chcela byť vo videoklipe na motorke, čo odzrkadľuje text. "Do toho sme ešte vložili tanečníka Nora Grofčíka. Stačil nám jediný tanečník, lebo sme vedeli, že ho môžeme naduplikovať. Výsledok je taký, akoby tam boli štyria tanečníci a ona," dopĺňa režisér.

nakrúcanie videoklipu Drive, 2024 Zdroj: Jozef Buhaj

Koncertné leto na Slovensku

Celeste Buckingham je v centre pozornosti od čias svojho účinkovania v speváckej súťaži, v tom období mala iba pätnásť rokov. Dnes, s odstupom takmer rovnako dlhej doby, je 29-ročná speváčka a skladateľka vyzretou ženou a umelkyňou. Záujem o jej tvorbu a autentické skladby neutícha ani po tom, ako pred časom prekvapivo zmenila adresu a na Slovensko, kde kedysi rozbehla svoju úspešnú kariéru, sa vracia sporadickejšie, než by si zrejme jej fanúšikovia želali. Aj pre nich má však Celeste Buckingham dobrú správu – značná časť jej hudobného leta sa bude odohrávať na Slovensku. 

Počas niekoľkých týždňov na Slovensku odprezentuje okrem staršej tvorby aj svoje hudobné novinky vrátane výnimočného singla, v ktorom ukáže svoje iránske korene. V rámci letných koncertov sa tiež opakovane spojí so svojou domovskou formáciou King Shaolin, na ktorej adresu nešetrí chválou: "Som na nich hrdá a celkovo vďačná, že som pri práci mohla spoznať aj takýchto nesmierne šikovných a nadaných ľudí, ktorí sa neboja tvrdej driny, makajú, makajú a makajú. Nesmierne ma ako umelkyňu obohacujú a vystupovanie po ich boku je pre mňa vždy obrovským zážitkom."

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili.