Legenda českej populárnej hudby vlani v októbri pri príležitosti 60. narodenín vyhlásila, že končí svoju hudobnú kariéru, no zdá sa, že to boli tak trochu slová do vetra. Koncertovať totiž Dalibor Janda vôbec neprestal a pri príležitosti blížiaceho sa koncertu v Košiciach vysvetlil prečo.

Spevák s typickým "chrapľákom" počas svojej kariéry odohral viac ako 4000 koncertov, no minulý rok sa pre český denník Blesk vyjadril, že "je čas to zabaliť", pričom rozlúčkou malo byť narodeninové turné. "Samozrejme, že občas niekam sám vyrazím, ale s kapelou na veci typu turné určite nie," uviedol vtedy Dalibor Janda. Naďalej však koncertuje, akoby nikdy nič také nepovedal. Hoci väčšinou ide podľa jeho oficiálneho webu skutočne o menšie akcie a plesy, medzi desiatkami tohtoročných vystúpení sa nájdu aj veľké koncerty s jeho pôvodnou kapelou Prototyp. S ňou sa už v stredu 18. júna predstaví aj v košickej Infiniti aréne.

"Dalibor Janda žije a príde. Verím, že moji fanúšikovia ocenia, ako mi to stále dobre spieva. Stačí, ak budú spokojní, keď odídu z koncertu, to je pre mňa najdôležitejšie. Myslím, že sa máme vzájomne na čo tešiť," odkazuje spevák fanúšikom. "Bude to plejáda pesničiek, ktoré ľudia poznajú z najslávnejších 80. a 90. rokov, veľa fanúšikov si spolu s nami zaspomína. Máme aj prekvapenie - s dcérou Jiřinou, ktorá bude hostkou, sme nahrali nový duet," dodal.

Práve Anna Jiřina Jandová, s ktorou má Dalibor vďaka rokom spoločného vystupovania nielen otcovský, ale aj priateľský vzťah, ho podľa vlastných slov udržala na hudobnej scéne. "Ona ma drží pri živote, myslím po hudobnej a muzikantskej stránke. Človek po tridsiatich rokoch premýšľa, koľko koncertov ešte robiť a ona ma podporuje, tlačí do práce, a to je pre mňa iba dobre, že nie som ešte protivný dedko. Robí sa mi s ňou dobre, ona je taká perlička, ktorá na pódiu zasvieti aj po inej stránke," prezrádza Janda.

Ako dodal, do metropoly východu teší aj preto, že si tam odkrútil povinnú vojenskú službu. "Okrem toho, že sme tu odohrali desiatky koncertov, tak som v Košiciach prežil aj dva roky na vojne. Mesto teda dobre poznám, a mám tu veľa kamarátov a známych, takže v podstate na koncert do Košíc sa vždy teším a spomínam na veci, ktoré som tam prežíval s prvými vojenskými láskami. Bolo to príjemné obdobie," spomína hudobník, ktorý s kapelou Prototyp 22. novembra príde aj do Bratislavy. Slovenskí fanúšikovia sa teda nemusia obávať - svojho idola napriek minuloročnému prekvapujúcemu vyhláseniu ešte naživo spievať uvidia.

Dalibor Janda na Gold Feste 2011 v Nitre Zdroj: Igor Daniš

Informácie pre Hudba.sk poskytla Ivana Bajerová z Rádia Košice. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Dalibor Janda