Piešťanské letisko bude od 11. do 12. augusta dejiskom ôsmeho ročníka festivalu Grape. Spolu sa na ňom predstaví 80 interpretov, z toho rekordných 19 bude zo zahraničia.

Headlinermi sú britskí Two Door Cinema Club, Tom Odell, Metronomy a nemecký projekt Moderat. Príde aj nórska speváčka Aurora, americkí Cigarettes After Sex, Little Hurricane a Zola Jesus. V programe dvoch festivalových dní figurujú i The Naked And Famous z Nového Zélandu, austrálska skupina The Temper Trap a dídžejské/producentské duo Dirtyphonics z Francúzska. Nechýbajú ani ďalší známi producenti elektronickej hudby ako Sub Focus alebo Metrik.

"Sú to všetko veľké mená, sme veľmi radi, že sa ich podarilo dotiahnuť na Slovensko. Tento rok máme najviac kapiel, je to najsilnejší aj najdrahší line-up, aký sme kedy mali," uviedol pre TASR Ján Trstenský, jeden z hlavných organizátorov festivalu, ktorý v stredu priniesol kúsok festivalovej atmosféry aj do Bratislavy. Na palube Sun Decku na Tyršovom nábreží sa totiž konala akcia "Grejp na krásnom zelenom Dunaji", ktorej súčasťou bola verejná tlačová konferencia, kvíz spojený s možnosťou vyhrať vstupenky a koncerty kapiel Walter Schnitzelsson a Billy Barman, ktoré si užili nielen fanúšikovia na palube aj na brehu.

Druhá menovaná kapela, ktorej frontman Juraj Podmanický je tiež členom organizačného "jadra" festivalu, vystúpi aj na piešťanskom letisku. Z domácej scény sa predstavia aj Korben Dallas, Bez Ladu a skladu, Katarzia, Fallgrapp, Puding Pani Elvisovej, Malalata, Saténové Ruky, Bulp, Talkshow a mnohí ďalší. Českú hudobnú scénu zastúpi so špeciálnym hip-hopovým koncertom Vladimir 518, ale aj potenciálna budúca medzinárodná popová hviezda Lenny či elektronické duo Himalayan Dalai Lama.

Prečítajte si: Lenny má šancu preraziť v Európe. Podporí ju jedno z najväčších vydavateľstiev

Športové aktivity, stand-upy, reštaurácie aj ruské kolo

Grape 2017 ponúkne koncerty na piatich veľkých pódiách (hlavný open-air stage + štyri stany). Organizátori sa môžu už teraz pochváliť rekordným predpredajom vstupeniek. Ten spustili vlani v decembri a za prvý deň sa predalo 6000 lístkov, pričom kapacita letiska je 20-tisíc návštevníkov. "Posledné dva roky sme boli vypredaní a tento rok to vyzerá, že vypredáme znova," doplnil Ján Trstenský s tým, že kapacitu navyšovať neplánujú. Chcú udržať Grape v kategórii úspešných malých európskych festivalov.

Podujatie s hlavnou cieľovkou vo veku od 18 do 30 rokov však nebude len o hudbe, návštevníkov láka na viacero zážitkov. Súčasťou programu je napríklad aj stand-up comedy show, vedomostný kvíz alebo workshopy, na ktorých sa záujemcovia môžu naučiť napríklad písať blogy a fotografovať. K dispozícii bude aj športová zóna, tento rok rozšírená aj o pumtrack. Pripravená bude tiež gastro zóna či letný urban market.

"Dávame si záležať na jedle a občerstvení, opäť budeme spolupracovať so známymi reštauráciami. Nerobíme iba s klasickými stánkarmi, snažíme sa na festival doviezť reštaurácie, aby tam bolo kvalitné jedlo," dodal Trstenský ku gastro zóne, v ktorej nebude chýbať vegánska, vegetariánska či ázijská kuchyňa. Novinkou tohto ročníka bude tribúna, ktorú postavia vedľa hlavného pódia, aby si diváci pri sledovaní koncertov mohli aj sadnúť. Novou ohlásenou atrakciou je aj ruské kolo, na ktorom si návštevníci budú môcť pozrieť areál z výšky.

Zdroj: TASR, Hudba.sk
Foto: PR