Je priam až neuveriteľné, že jeden z najväčších hitov skupiny IMT Smile nemal nikdy svoj videoklip. Dokonca sa o piesni Opri sa o mňa pôvodne ani nerozmýšľalo ako o singli. Fanúšikovia však rozhodli za kapelu.

Kto zažil v živote aspoň jeden koncert IMT Smile vie, že pri tejto piesni nemusí Ivan Tásler ani otvoriť ústa, lebo celý text za neho zborovo a s radosťou odspieva nadšené publikum. Fanúšikovia si pieseň hneď po vydaní albumu Nech sa páči obľúbili natoľko, že ju bratia Táslerovci na ich žiadosť zaradili do koncertného repertoáru, v ktorom je skladba dodnes - už viac než 15 rokov, počas ktorých doslova zľudovela. 

"Človeku je vtedy dobre, keď sa má o koho oprieť," tak znie refrén dnes už legendárnej piesne, ktorej slová sú aktuálne nielen dnes, ale budú platiť aj o päťdesiat či sto rokov. Napísal ich Vlado Krausz a hudbu zložil Ivan Tásler. "Opri sa o mňa sa za tie roky, aj keď sa s ňou pôvodne vôbec nepočítalo ako so singlom, stala neoddeliteľnou súčasťou našich koncertov. Zvykneme ňou začínať a je milé sledovať, ako ľudia už pri prvých tónoch vedia, o akú pieseň ide a automaticky spievajú. Slovné spojenie 'opri sa o mňa' už natoľko zľudovelo a je tak signifikantné pre IMT Smile, že aj náš e-shop s merchandisingom kapely sme nazvali pod2a neho - www.oprisaomna.com," prezradil spevák a skladateľ.

Videoklip k piesni nakrútil dlhoročný priateľ skupiny, režisér Jaroslav "Jaris" Vaľko, ktorý si v ňom aj priamo so svojou priateľkou Zuzkou zahral a opäť ukázal, v čom je jeho kameramanské oko i srdce najsilnejšie. "Snažil som sa v klipe zachytiť a vtesnať doň aspoň malú časť šťastia, lásky a chvíle pohody, ktoré zažívam so svojou priateľkou, keď sme spolu. Keď sme na výlete. Keď sa bicyklujeme, kúpeme alebo len tak ležíme v piesku úsmevom prikrytí. Vedomie, že existuje niekto, o koho sa mám možnosť oprieť a kto sa rád oprie o mňa, neberiem ako samozrejmosť, ale ako niečo, čo si veľmi vážim a aj preto som sa do klipu rozhodol obsadiť svoju Zuzku," povedal o nakrúcaní videoklipu Jaris.


Album Nech sa páči, na ktorom sa pieseň nachádza, vyšiel pôvodne v roku 2000. Nahrala ho zostava: Ivan a Miro Tásler, Martin Valihora, Tomi Okres, Peter Bič, Jakub Kupčík, Igor Sabo, Michal Žáček, Marcel Buntaj a Martin Gašpar. Minulý rok vydavateľstvo Universal Music vydalo album v limitovanej edícii aj na vinyle ako 2xLP.

Piesne z albumu, ktorý obsahuje aj hity Tajné milovanie, Vyvedený z miery či coververziu piesne Jara Filipa a Milana Lasicu Za dedinou, zaznejú aj na dvoch veľkolepých koncertoch IMT Smile hiSTORY, na ktorých kapela oslávi svoje 20. výročie. Ktoré skladby z neho IMT Smile pri spomínaní na svoju históriu napokon zahrajú, sa dozviete 14. decembra v Bratislave na Zimnom štadióne O. Nepelu a 16. decembra v Košiciach v Steel aréne. Viac sa dozviete na stránkach www.imtsmile.com, www.facebook.com/IMTSMILEhiSTORY a www.instagram.com/imtsmile_history.  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music. 

Foto: Martin Trenkler

Súvisiaci interpreti: IMT Smile