Billie Eilish si svojich fanúšikov rozmaznáva. Z pripravovaného albumu Happier Than Ever, ktorý má vyjsť 30. júla, predstavila ďalší, v poradí piaty singel a zverejnila ho spolu s videoklipom. Od talentovanej speváčky sme v ostatnom období dostávali viacero prekvapení. Od zmeny imidžu až po tínedžerský klip s nezvyčajnou dávkou sexepílu k predchádzajúcemu singlu Lost Cause.

Po celkom pozitívnych zmenách môže byť niekomu až ľúto, že má zase na tvári ten stratený výraz. Pieseň NDA, čo je skratka pre non-disclosure agreement, v preklade "zmluva o mlčanlivosti", pokračuje v tradícii prekvapení, i keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Samotná pieseň nemá silné melódie, ktorými dokázala obohatiť staršie hity ako Ocean Eyes, Six Feet Under či Everything I Wanted. Billie Eilish sa prezentuje ako moderná mladá interpretka, ktorá neťaží len zo svojho nezameniteľného hlasu a prejavu, ale snaží sa do súčasnej hudby vložiť niečo originálne.

Elektronický hudobný podklad spolu s usadeným spevom navodzuje skôr atmosféru plnú obáv, s ktorou sa však speváčka opäť ako keby trocha mazná a dokáže z nej vyťažiť pozitívny efekt pre svoje piesne. V refrénoch volá po katarzii, čo umocnil nový prvok v jej tvorbe - hlasový auto-tune, ktorý azda najviac preslávila Cher. Vysoké tóny Eilish naozaj svedčia a dokazujú jej kvality.


Držiteľka siedmich cien Grammy v NDA pripomína, že jej svet aj napriek úspechu vôbec nie je ružový. "Mysleli ste si, že prídem v limuzíne? Musím si šetriť peniaze na svoju ochranu. Stalker chodí hore dolu po ulici. Tvrdí, že je satan a rád by ma spoznal. Keď som mala 17, kúpila som si tajný dom. Odkedy som dostala kľúče, nemala som párty," vyznáva sa v texte. Spieva tiež, že mala priateľa, ktorého však prinútila podpísať zmluvu o mlčanlivosti, pretože nechcela, by hovoril hlúposti.

Skladba NDA je drsná. Je o reálnych pocitoch, ktoré sršia z textu, prejavu a sú dokonale zachytené aj v sprievodnom klipe. V ňom sa vrátila vo svojej temnejšej polohe, ktorú tentoraz takmer spečatila vlastnou krvou. Počas nakrúcania klipu totiž utrpela viacero modrín na kolenách. Všetko je skutočné, ľudia, autá aj bolesť. Video vzniklo na jeden záber a opäť si ho režírovala sama. Text skladby stvárnila pomocou nebezpečných scén, počas ktorých sa prechádza v noci po ceste a okolo nej jazdia autá. Vyvrcholenie emócií z prepojenia piesne a klipu prichádza pred záverom, keď začnú autá okolo speváčky pomerne chaoticky krúžiť.

Sem-tam sa za ňou objavia tajomné postavy, ktoré majú pravdepodobne znázorňovať stalkerov. Vždy, keď sa otočí, zo scény zmiznú. Na pľaci bola aj matka 19-ročnej hviezdy Maggie Baird, ktorá sa o dcéru veľmi bála. Je to vidieť aj z príspevkov zo zákulisia nakrúcania, o ktoré sa podelila na Instagrame. Napísala tiež, že nakrúcanie bolo skutočne bláznivé.

Rodáčka z Los Angeles vydala z očakávaného druhého albumu okrem spomínaných dvoch piesní aj single My Future, Therefore I Am a Your Power. Ku všetkých ponúkla aj videoklipy.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/billieeilish

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish