Medzinárodný festival Sziget v Budapešti je aktuálne v plnom prúde. V stredu večer sa na ňom predstavil aj známy slovenský hudobník Peter Lipa, ktorý zožal úspech u slovenského, ale aj zahraničného publika.

Peter Lipa na pódiu s názvom Blues-Irish Stage ponúkol piesne ako I Saw Her Standing There, House Of The Rising Sun, Georgia On My Mind či I'll Be Your Baby Tonight z autorského pera Boba Dylana. Diváci si celkovo mohli vychutnať až 90-minútový koncert v podaní slovenských hudobníkov.

"Kedysi som tu bol ako doma. Chodieval som sem často a kupoval tu prvé rock'n'rollové platne. Mám Budapešť veľmi dobre v pamäti, ale v posledných rokoch sa tu už akosi často nedostanem. Takáto príležitosť je však veľmi vítaná," uviedol po koncerte Peter Lipa.

Balada o štyroch koňoch ako poďakovanie Slovákom

"Je to medzinárodný festival a tak sa k tomu musím aj postaviť. Repertoárovo som našťastie vyzbrojený tak, že by som mohol po anglicky spievať ďalšiu hodinu a pol, ale predsa len, keď som videl Slovákov, tak som rýchlo zaradil aspoň Baladu o štyroch koňoch, aby som uspokojil ich chúťky. Dokonca aj v Sunny Side Of The Street som zaspieval slovenský text," spresnil hudobník v rozhovore pre TASR.
 
V hľadisku pred pódiom sa dokonca objavila aj slovenská zástava. "Je to príjemné, človek si naraz uvedomuje, že nie sme doma. Dnes je v Európe všetko jednoduché, všetci sme bez hraníc a všetci sme slobodní, chodíme kam chceme. Človek si sadne do auta a za dve hodiny je v Budapešti. Až pri tej zástave si uvedomíme, že už nie sme doma a že sme v cudzine. Mal som chvíľu pocit ako hokejista či futbalista, lebo tam sa so zástavami chodí, ale na muzike je to veľmi málo," uzavrel Lipa, ktorý už túto nedeľu 17. augusta odohrá na bratislavskom Hlavnom námestí voľne prístupný koncert.

Do konca festivalu Sziget ešte zostávajú tri dni. Počas nich sa v Budapešti ešte predstavia mená ako Cee Lo Green, Manic Street Preachers, Korn, The Prodigy, Calvin Harris, La Roux či Outkast.

Zdroj: TASR
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa