Má 72, no posledných minimálne 20 rokov vyzerá akoby sa ho starnutie vôbec netýkalo. Pritom počas divokých 60-tych a 70-tych rokov by asi nikoho neprekvapilo, keby sa Iggy Pop do rockového neba pobral mladý. Prežil však mnohých svojich generačných súputníkov, stále je "v hre" a ochutnávkami nového albumu Free dokazuje, že má čo povedať.

Najnovšie zverejnil videoklip k chytľavému singlu James Bond, ktorého hudobnú zložku predstavil ešte na konci júla. V klipe sa okrem speváka predstavili aj trubkár Leron Thomas a speváčka kapely Pins Faith Vern, ktorí v skladbe hosťujú. Video nakrútili v Miami v Sweat Records, o réžiu sa postaral Simon Taylor.

James Bond sa bude nachádzať na albume Free, ktorý spevák vydá 6. septembra. Predtým z neho zverejnil aj titulnú pieseň (v podstate ide o pôsobivé ambientné intro albumu), pričom obe dokazujú, že rockový veterán nechce hudobne stagnovať. Kým na predchádzajúcom albume Post Pop Depression (2016) svoj zvuk "aktualizoval" vďaka Joshovi Hommeovi (Queens of the Stone Age, Kyuss), teraz sa spojil s ďalšími talentovanými umelcami, ktorým podľa vlastných slov "len požičal svoj hlas". Najvýraznejším z nich je zatiaľ spomínaný Leron Thomas, ktorého trúbka ozvláštňuje obe doposiaľ zverejnené skladby a podpísaný je pod nimi aj ako autor a producent.


Iggy Pop, vlastným menom James Newell Osterberg Jr., pôsobí na scéne od 60. rokov minulého storočia. Jeho kariéra je spätá s kapelou The Stooges, ktorú v roku 2010 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Pop má na konte sólové nahrávky ako napríklad The Idiot (1977), Lust For Life (1977), Blah Blah Blah (1986), Brick By Brick (1990), American Caesar (1993), Beat 'Em Up (2001), Aprés (2012) alebo menovanú Post Pop Depression (2016).

Medzi jeho najznámejšie sólové skladby patria Lust For LifeThe PassengerNightclubbingReal Wild Child (Wild One) či Candy. Ako herec sa bjavil sa v snímkach ako Mŕtvy muž (1995), Vrana 2: Mesto anjelov (1996) či Káva a cigarety (2003). V roku 2017 mu udelili titul Commandeur francúzskeho Radu umenia a literatúry (Ordre des Arts et des Lettres).


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Rollingstone.com)
Foto: Rob Baker Ashton - Facebook.com/iggypop

Súvisiaci interpreti: Iggy Pop