Je dobre známym faktom, že návšteva najmenších veľhôr sveta je pre českých turistov veľkým lákadlom a zároveň aj rizikom. Správy o stratených, zranených a bohužiaľ často i mŕtvych českých návštevníkoch Tatier sa objavujú pravidelne. Pre slovenský trh cestovného ruchu sú však kľúčovou skupinou, a mnohí sa na Slovensko radi vracajú.

Kapela Smola a Hrušky zo Spišskej Novej Vsi si v novom singli so všehovoriacim názvom Český turista v Tatrách zobrala na mušku práve túto tému. Českých, ale aj slovenských fanúšikov chce piesňou a klipom nielen pobaviť, ale zároveň aj vyzvať, aby nepodceňovali naše hory a riešili situácie, ktoré ich postretnú vo Vysokých Tatrách s pokorou, riadiac sa pokynmi Horskej záchrannej služby. Tá je síce vo videu stvárnená členmi kapely ako partia ľahkomyseľných chlapíkov, ktorí si so stratenými turistami radi vypijú, no v skutočnosti to väčšinou také ružové nie je a ich práca si v každom prípade zaslúži veľký rešpekt a obdiv.

videoklip Český turista v Tatrách Zdroj: Youtube / Lexis Production

Hosťom v chytľavej skladbe je legenda českej rockovej scény Lou Fanánek Hagen, spevák a frontman skupiny Tři Sestry. "Český turista v Tatrách je podarený kúsok, karikatúra typického českého výletníka je trefná a nehanlivá - skrátka Česi majú svoje charakterové špecifickosti. Napríklad chodia do hôr úplne nepripravení a takmer každý týždeň sa možno dočítať o stratených českých turistoch. Som rád, že som se mohol zúčastniť i nakrúcania klipu - vznikol podarený večierok pri táboráku neďaleko popradského obchodného strediska - a nestratil som sa!" komentuje so smiechom Hagen.

Hlavnej úlohy vo videoklipe sa zhostil "kráľ českého bulváru" Pavel Novotný, ktorý sa od prvej chvíle vžil do svojej postavy. Jeho sexi polovičkou v klipe je Radomíra Lucia Bačová. "Keď sa ozvali Smola a Hrušky, nebolo čo riešiť, navyše Lou Fanánek Hagen je u nás legenda. Behať s touto partiou dva dni po Tatrách, to je splnený šoubiznisový sen," tesí sa zo spolupráce Novotný.


Novinka je pilotným singlom k česko-slovenskej kompilácii Patríme k sebe, ktorú Smola a Hrušky pripravujú pre svojich fanúšikov pri príležitosti blížiaceho sa výročia 100 rokov vzniku Československa. Autor skladby a frontman kapely Jozef "Spoko" Kramár vysvetľuje prečo si vybral práve túto tému:

"
Mám to šťastie, že každé ráno za pekného počasia sa môžem kochať z okna spálne krásou Tatier. V jeden takýto okamih mi veľhory na diaľku pošepkali, aby som o nich zložil song. Pri tvorbe ódy na Tatry som sa upol na fenomenálny stereotyp českého turistu a text som napísal v češtine. Až neskôr z toho vyliezol česko-slovenský duet, ktorý vyčarí úsmev každému, hoci téma je vlastne dosť reálna a smutná. Som rád, že Fanánek sa nebál spievať tento text a že Pavel stvárnil absolútne dokonale hlavnú úlohu v klipe."

Na videoklipe kapela spolupracovala s talentovaným filmárskym teamom z Lexis Production a okrem Vysokých Tatier sa nakrúcalo aj na Liptove a v Prahe. Kapela Smola a Hrušky popri spomínanej kompilácii pracuje aj na ďalších nových videosingloch a v neposlednom rade finišuje s prípravou novej, viac ako dvojhodinovej koncertnej šou k vianočnému turné Patríme k sebe tour 2018.

Zoznam koncertov:

23. 11. - Trenčín, Stejdž klub
24. 11. - Žilina, Smer klub 77 music bar
30. 11. - Námestovo, Barón pub
1. 12. - Púchov, Queens pub
7. 12. - Košice, Collosseum club
8. 12. - Poprad, Rock Fabric
14. 12. - Bratislava, Randal club
15. 12. - Brno, Eleven club

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Kapela Smola a Hrušky vznikla roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte albumy Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), živák Lajfka (2010), Palec hore (2012), Best On 1997 – 2015 (2015). Okrem toho vydala DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010), CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016) a najnovší album Čiernobiely (2017). Medzi najznámejšie skladby skupiny patria Na Vianoce patríme k sebe, Gruľa, Mary, Honey Honey, Matura, Fajčiť treba, Profesor lásky, Čierny Biely, Televízne noviny, Za rodinu, Lovesong, Tangá, Analog Digital, Na čom záleží, Pridaj si ma, Som na*ebaný, Hit či Svokra.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach smolaahrusky.sk, facebook.com/smolaahrusky a instagram.com/smolaahrusky.

Foto: Youtube / Lexis Production

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky