Obrátené priezviská gitaristu Štefana Szabóa (el. gitara, preparácie) a bubeníka Jakuba Švejnara (bicie nástroje, perkusie) tvoria názov experimentálneho dua Ranjevš & Óbasz, ktoré už budúci týždeň vyrazí na turné po Českej Republike, Poľsku, Slovensku a Maďarsku.

Prvý koncert turné odohrajú Švejnar a Szabó alias Ranjevš & Óbasz v pražskom Paláci Akropolis v rámci festivalu českého vydavateľstva pre improvizovanú, experimentálnu a jazzovú hudbu Ma Records. Vystúpia na ňom aj kapely Jungle Debris, Nejtek/Klápšte/Wróblewski/Chalupa a TokDat. Posledné dva koncerty jesenného turné odohrá slovensko-české duo v Budapešti – najskôr 3. novembra v rámci série koncertov improvizovanej hudby JazzaJ spolu s hudobníkmi maďarskej experimentálnej scény a na ďalší deň (4.11.) v sprievode pohybových improvizátorov z tanečného zoskupenia Reménytelen Konvoj.

Štefan Szabó a Jakub Švejnar sú spolu so saxofonistkou Michaelou Turcerovou členmi experimentálneho jazzového tria KIN, ktoré začiatkom tohto roka vydalo v Ma Records svoju rovnomennú debutovú EP nahrávku. Szabó a Turcerová boli predtým členmi tria Szaturma, ktoré svoj názov zmenilo práve po výmene pôvodného bubeníka za Švejnara. Hudobníci okrem hrania v trojici spolupracujú aj v rôznych kombináciách ako duo, čoho výsledkom je práve projekt Ranjevš & Óbasz.

Ich prístup k modernej improvizovanej hudbe si môžete pozrieť v zázname z koncertu na tohtoročnom vydaní festivalu Hevhetia ShowCase, ktorý sa odohral v Slovenskom rozhlase. Český hudobný kritik Jak Hocek (HISvoices, Jazzport.cz) o duu napísal: "Švejnar je hračička, Szabó zase nekompromisní hledač; navzájem se inspirují, jejich improvizace jsou nepředvídatelné, tu vás smete noise, onde seversky rozjímavá ambientní zvukomalba, rocková intenzita, klokotavé blues. Výživná krmě!"


Ranjevš & Óbasz - CZ_PL_SK_HU Tour:

18.október – Praha, Palác Akropolis / Ma Fest
19.október – Praha, prostekafe
20. október – Brno, Ponava / Ma Fest
21. október – Opava, Kupé
22. október – Rýmařov, Jazz Club (spolu s kapelou E Converso)
23. október – Ostrava, Dock

24. október – Sucha Beskidzka, U Vinnieho

27. október – Brezno, Bombura
28. október – Zvolen, Wake Up
29. október – Banská Štiavnica, Eleuzína
30. október – Žilina, Nová Synagóga
31. október – Trenčín, Klub Lúč
2. november – Bratislava, A4 (spolu s kapelou Stratocluster)

3. november – Budapesť, JazzaJ
4.november – Budapesť, Manyi (+ Reménytelen Konvoj)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Štefan Szabó. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: Marek Bouda