Slovenský spevák Miro Žbirka vydal pri príležitosti svojho životného jubilea kompletnú diskografiu pod názvom Complete Box. Pokrstil ho hudobník Laco Lučenič, s ktorým Meky pôsobil v kapelách Modus a Limit. Krstným otcom životopisnej knihy, ktorú o ňom napísala Marie Formáčková, sa stal básnik Kamil Peteraj.

Laco Lučenič pokrstil Complete Box v stredu (14.11.) fľašou šampanského. "Bez Laca by neexistovali skladby ako Biely kvet. Predsa len, niekto ich musel na to CDčko aj nahrať," podotkol Miro Žbirka s humorom jemu vlastným. Čerstvý šesťdesiatnik počas večera prekypoval energiou a prítomných v preplnenom bratislavskom kníhkupectve na Poštovej ulici počastoval aj niekoľkými veselými príhodami zo svojej minulosti.

Udržal sa na vrchole aj bez škandálov

Večer však patril aj krstu knižného titulu Miro Žbirka: Čo bolí, to prebolí, v ktorom sa nachádzajú spevákove spomienky na detstvo, rodičov, súrodencov, prvé lásky, ale aj hudobné začiatky. "Čo bolí, to prebolí je kniha o človeku, ktorý miluje hudbu a dokázal, že sa dá presadiť a udržať v prednej línii svojho odboru aj bez škandálov, či kŕmenia bulváru historkami zo svojho života," zhrnula ideu knihy spisovateľka a novinárka Marie Formáčková.
 
Samotného krstu sa ujal básnik a textár Kamil Peteraj. "S Borisom Filanom máme takú teóriu, podľa ktorej má každá kniha svoju atmosféru. Existujú knihy, ktoré vás uchvátia, no sú aj také, ktoré sa neskôr poberú do antikvariátov. Môžem vám povedať, že táto je dôveryhodná a obsahuje množstvo dôležitých a zaujímavých informácií. Želám jej preto taký úspech, aký má Miro na koncertných pódiách."

Miro Žbirka
Pozrite si viac fotografií z krstu diskografie a biografie Mira Žbirku

Oslavy životného jubilea legendy slovenskej populárnej hudby však ešte neskončili. Koncom roka totiž Žbirka odohrá špeciálny koncert Happy Birthday so symfonickým orchestrom, svojou kapelou a mnohými hosťami. Vystúpia napríklad The Backwards, ktorí Mekymu dajú darček v podobe koncertného setu The Beatles, Moravská filharmonie Olomouc a ďalší hostia, ktorých mená chce spevák udržať v tajnosti. Najväčšie hity predstaví v tradičnom, symfonickom, rockovom i akustickom prevedení. Koncert, ktorý sa bude konať 5. decembra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, je už vypredaný

Obsah Complete Boxu: 

- Doktor Sen (1980) 
- Sezónne lásky (1982) 
- Roky a dni (1983) 
- Nemoderný chalan (1984) 
- Chlapec z ulice (1986) 
- Zlomky poznania (1988) 
- K.O. (1990) 
- Samozrejmý svet (1994) 
- Meky (1997) 
- Modrý album (2001) 
- Dúhy (2005) 
- Empatia (2009) 
- Symphonic album (2011) doplnený o 7 nových inštrumentálnych verzií 
- Bonusové CD so skladbami Drahá, Zažni, Zlodejka snov, Oh Me Oh My, Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Tajný sen, Len tvoj úsmev pre mňa niečo znamená, Len zatvor oči, Sněhulák, Lásky bezbranných, Skoro dospelá, Daj mi, Vieš byť zlá, Mám ťa viac, Je mi fajn, Tadam dam si dám, You’ll Never Walk Alone a Friends 
- singel Made in Abbey Road (2012) so skladbami Love Shines a In The Sun

Miro Žbirka - Love Shines

Zdroj: SITA
Foto: SITA/Marián Peiger

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka